lunes, 20 de febrero de 2012

La Tira



Com li hem de dir, Gardeny o Deureny?

El Parc Tecnològic de Gardeny, és un dels tres projectes estrella de l’alcalde
Ros. Per cert, tots tres, estrellats: Gardeny, l’aeroport d’Alguaire i la Llotja, porten penjada l’etiqueta de la opacitat, del misteri i fins i tot, de la sospita de malbaratament acompanyant al deute.

En la guerra entre César i Pompei, els romans ja hi van establir un campament militar a Gardeny. Desprès, durant la dominació musulmana, s’hi van construir un castell. Berenguer IV va cedir el castell als Templers fins que el van abandonar i va començar a ser altre cop zona militar fins 1996, quan l’Exercit abandonà les instal·lacions.
El turó de Gardeny va ser comprat a Defensa per l’Ajuntament de Lleida, l’any 1998 per 16,5 milions d’euros. El cert és, que Lleida va comprar el turó molt car i a més, sense saber que en faria. Al setembre del 2004 a l’alcalde Ros se li va ocórrer que hi podia fer un Parc Agroalimentari (una idea del Ministerio de Administraciones Públicas quan hi estava Rajoy com a ministre), que desprès va ampliar a Tecnològic.

Si mirem el plànol del moment de la compra-venda, veurem que si bé, s’ha enderrocat l’edifici que quedava al mig de la zona, els altres han estat respectats. Els tres edificis en forma de H continuen, encara que aleshores estaven separats i ara estan units, fins i tot per una coberta de vidre. L’edifici on havia d’anar el DAR està igual i abandonat. El que sembla haver-hi de nou és: l’edifici de tres plantes al final dels H, el petit edifici Incuva-Innova i el edifici no gaire gran de Fruitcentre. També és nou, part de l’edifici TIC, al costat dels H.

Fins aquí, tot van estar “grans projectes” inflats d’optimisme, sense saber ben bé quina seria la seva utilitat, però grans projectes. El cas és que ara hem sabut, que tots aquests projectes, s’han fet amb uns crèdits de l’Estat que sumen 50 milions d’euros.
No fa massa temps, vam saber que l’Ajuntament no havia pogut pagar la quota dels dos primers anys que suma 1,3 milions, i es clar, tampoc podrà pagar la de enguany, ni segurament la següent. Parlant clar, diem que l’Ajuntament és morós.
Aleshores que fa Ros? Doncs pilotes fora. Intentar que ho pagui la Generalitat, una idea a la que des del Govern ja li han dit que se’n oblidi. Ara intenta que els terminis de pagament s’allarguin, tal vegada pensant en que si es fa, quan es tindran de fer efectius els pagaments, ell ja no serà alcalde i aleshores, “ja ho us fareu”.

Actualment es impensable, que Lleida pugui retornar els 50 milions, tal i com estan les coses, tant es així que en un diari seriós com és La Vanguardia, en parla com un deute “impagable”. Un fracàs més de gestió, del nostre alcalde que ara no sap com sortir de l’embolic de deute en que ens ha posat.
De moment, Gardeny és un com un monument al Deute, tal vegada li tindríem de canviar el nom pel de Deureny.

Que s’han gastat els diners a sacs, és una qüestió que no té discussió possible. Una altra cosa és, en que s’han gastat els 50 milions (8.319 milions de les antigues pessetes), si les obres fetes no semblen valer tant?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]