martes, 22 de noviembre de 2011

Des de la meva finestra



La sobre oferta immobiliària a Espanya
Borja Mateo és l’autor d’un llibre titulat “La verdad sobre el mercado inmobiliario español”. L’obra que ja va per la quarta edició, fa un estudi dels pisos que hi ha sense vendre a tot l’Estat. Es tenen en compte els que són de primera mà a la venda, els de segona mà, els que estan en construcció, etc. En definitiva, tots aquells que estan buits i són susceptibles de ser venuts si hi ha una oferta suficientment atractiva.

És molt difícil tenir una estadística exacta sobre aquest particular, però l’autor ha utilitzat dades interpolades de varies fonts: en primer lloc l’informe que fa el “Ministerio de la Vivienda”, sobre el stock de pisos nous al 2010.
El percentatge de pisos per províncies, conegut gràcies a les dades del Ministerio de Fomento.
L’informe sobre “el sector immobiliari residencial a Espanya” que fa la Fundació Caixa Catalunya.
L’informe de dos experts: un és Ricardo Vergés gran expert en l’àmbit de l’oferta immobiliaria a Espanya i anterior membre de la Comisión de Estadistica del Ministerio de Vivienda. I l’altre és “Acuña y Asociados” expert en la quantificació del crèdit al sector immobiliari i la seva repercussió sobre la solvència de les institucions financeres”.

Finalment la estadística ordenada per comunitats autònomes i per províncies diu que en tot l’Estat hi ha uns 3.280.000 pisos per a vendre. Que a Catalunya ni hi ha uns 490.500 i que a Lleida i província en tenim uns 54.000.

Al poble de Seseña, el constructor Francisco Hernando, va voler fer 13.500 pisos, dels quals 5.000 estan ja construïts encara que la gran majoria estan buits. Seseña va arribar a ser considerat l’emblema de la bombolla immobiliària que va rebentar al 2007. En deien “Pocerolandia”, encara que ben mirat i un cop consultada l’estadística de pisos en oferta i sense demanda, sembla que “Pocerolandia” era tota Espanya.

Aquest llibre (en quarta edició) ja fa mesos que es coneix, però les dades només van estat publicades en un diari especialitzar a meitats del mes passat, la premsa de caire general no les van publicar fins ahir, curiosament el dia desprès de les eleccions. Com que sigui que eren unes males dades pel govern sortint, ens podem preguntar: La premsa està al servei dels ciutadans, informant dels fets, o és que està al servei del poder polític, per informar només del que li convé al poder? O preguntat en altres paraules, és que pot ser la premsa cobra moltes subvencions publiques en aquest país?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]