martes, 18 de octubre de 2011

Des de la meva finestra



Malgastadors sense fronteres
Al mes passat la firma Deloitte, va donar a conèixer l’auditoria feta als comptes de la Generalitat, indicant que hi ha un dèficit del 4,2% del PIB al 2010, que es quantifica en 8.350 milions d’euros. Però el més esgarrifós, és quan diu que la Generalitat té uns deutes aplaçats per 54.000 milions d’euros fins l’any 2020.

De les declaracions del conseller d’Economia: “l’auditoria reflexa els comptes que ha donat la Intervenció General de l’Estat i serveix per fer una fotografia ajustada de la situació, però no per buscar irregularitats”, es desprèn l’estat de comptes, on no semblen estar inclosos ni deutes camuflats ni irregularitats comptables, si és que ni han.

Des del anterior Govern, s’ha valorat l’auditoria de formes diferents: des del PSC es diu que tot és fruit d’un canvi en el mètode de càlcul, mentre que des de ERC i ICV, ho atribueixen a que hi va haver una caiguda d’ingressos mentre es mantenien les despeses socials. En definitiva, unes excuses de mal pagador, per intentar dissimular o justificar d’alguna manera, que van estar uns malgastadors sense fronteres en la seva labor de Govern, al estirar més el braç que la màniga.

A finals de setembre el Govern va aprovar (desprès s’haurà d’aprovar al Parlament) una Llei d’Estabilitat Pressupostaria, que limita el dèficit públic al 0,14% del seu PIB, a partir de 2018, ja que l’aprovació d’aquesta normativa era un compromís que el Govern va prendre amb el PP, perquè amb la seva abstenció, es pogués aprovar els Pressupostos de la Generalitat per 2011.

Està bé que s’hagi fet aquesta auditoria, però el que ha de fer el conseller d’Economia, és investigar tots els racons comptables de la institució i publicar tots els resultats. Els contribuents tenim tot el dret a saber com s’han gastat o malgastat els nostres impostos durant aquests anys, i el deute és molt gran. Publicitar i esbombar unes irregularitats certes i comprovades, és un mètode que electoralment parlant, afecta negativament als seus autors, per tant sembla un bon sistema per a prevenir aquestes situacions en un futur.

El més decebedor pels ciutadans en saber-se aquestes dades, és tenir el convenciment de que els autors no seran ni jutjats ni molt menys condemnats per la seva mala gestió, fins i tot per possibles malifetes. Que puguin ser jutjats i comdemnats els polítics que incompleixen les lleis, els polítics delinqüents i malgastadors, és un dels punts que porten els “Indignats” en el seu ideari mundial, però no només ho demanen des de aquesta plataforma internacional, sinó que ho demanem gairebé tots els ciutadans.

Aquest és sens dubte, uns dels grans problemes a resoldre per la democràcia, perquè si aquest problema no es resol satisfactòriament pels ciutadans, la democràcia com sistema sempre estarà posada en entredit.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]