viernes, 1 de julio de 2011

Des de la meva finestra



Lleida, un dels 377 ajuntaments on el deute supera àmpliament els 1.000 euros per habitant

Ja vaig escriure l’any passat que ens serà difícil sortir de deutes. Les famílies hem tingut d’anar reduint despeses i també deutes, en disposar de menys diners. El deute familiar es va reduir en un 1,5%, també es va reduir el deute de les empreses.

No obstant, ens trobem que segons una publicació recent del Ministerio de Economía, les administracions locals varen augmentar al passat any, i per tant en temps de crisi, el seu deute en 848 milions d’euros.
Els deutes municipals no són similars en tots els ajuntaments i mentre hi ha 3.077 municipis (més d’un terç) que no tenen deutes, en 377 ajuntaments el deute supera àmpliament els 1.000 euros per habitant, un d’ells Lleida.

Madrid segueix encapçalant el llistat d’ajuntaments més endeutats amb 6.453 milions d’euros, seguit de Barcelona amb 1.202 milions. Segueixen València, Zaragoza, Málaga, Sevilla, Córdoba Valladolid, Ceuta y Palma de Mallorca.

Els ajuntaments mantenen un deute financer de 28.850 milions, desprès les diputacions consells i cabildos hi afegeixen 6.358 milions, les entitats locals menors i mancomunitats tenen un deute de 233 milions. El que no s'especifica, és si quan valoren el deute dels ajuntaments, han tingut en compte els deutes de les empreses i organismes dependents.

D’acord amb aquestes dades, els deutes locals suposen un 3,3% del PIB, el deute autonòmic s’atansa al 11% i l’Estat té un deute del 45,9% del PIB. El Banc d’Espanya diu que s’està reduint el deute de les empreses i el de les famílies, que ara queda en 886.966 milions.

Quan l’esperança és converteix en l’únic consol per sortir de forat, una de les coses que se’ns pot ocórrer, és la petita trampa de contemplar com Espanya té un deute total del 60,10% del PIB, mentre Grècia té el 142,8%. Paradoxalment, el nivell d’atur a Grècia però, es la meitat que a Espanya.

La realitat espanyola, és que tenint en compte el deute de tots els 8.109 ajuntaments i el total d’habitants, sortim a una la mitjana de 614 euros per ciutadà en concepte de forat municipal, un endeutament (qui sap si en molts casos, no és malbaratament) que tindrem de pagar entre tots, mentre que als causants de tot aquest desastre, no se’ls hi demana cap tipus de responsabilitat.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]