miércoles, 15 de junio de 2011

Des de la meva finestra



Radiografia d'un Tripartit

Tot a vingut arrel de la presentació de la Llei de Pressupostos, on per força s’han tingut de mostrar l’estat financer real de la Generalitat de Catalunya mentre va estar governada pel Tripartit. Ara s’ha vist que l’actual Govern de la Generalitat tindrà de pagar aquest 2011, uns 1.482 milions d’euros en concepte d’interessos pels deutes de l’administració catalana.

La evolució de les despeses financeres de la institució pot donar una idea de quin ha estat el seu nivell d’endeutament: al 2005 les seves despeses financeres eren de 480 milions d’euros, al 2006 ja eren de 504 milions i 570 milions al 2007. Al 2008 eren 696 milions, al 2009 eren 796 milions. Van augmentar a 1.000 milions al 2010 i ara hem de pagar 1.482 milions. Com es pot veure les despeses financeres de la Generalitat han anat en un “in crescendo” sense fre ni parada, tot i que van tenir una gran davallada dels ingressos per causa de la crisi, xifrats en nivells de l’any 2004. Es a dir, una gran davallada d’ingressos però un gran augment de les despeses, ja sigui en despeses corrents o en inversions. L’endeutament al 2006 estava en un 6% del PIB, mentre que a finals del 2010 era del 16,2%.

Per resumir: un increment d’endeutament “insostenible”, promogut per un Govern Tripartit, entestat en dir-nos que tot s’havia de fer d’una forma “sostenible”. Està clar que tot era una fantasmada tant grossa que no se la creien ni ells, però la pena econòmica la pagarem ara entre tots, mentrestant durant aquests anys, ells han cobrat uns bons sous per provocar-la.

Senyors Montilla, Carod i Saura, ens heu deixat una herència ben penosa, el vostre Govern ha estat una ruïna per Catalunya. Si pot ser, que l’ex conseller Castells no torni a donar classes d’economia pel bé dels alumnes de la universitat.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]