lunes, 23 de mayo de 2011

Des de la meva finestra



Més enllà dels resultats electorals

Les eleccions municipals i autonòmiques han estat un mal tràngol pel partit socialista PSC-PSOE que ha perdut un gran percentatge estimat en 10 punts de vot en general. Perdre les alcaldies de Barcelona, Sevilla u altres capitals i ciutats importants, són com un anunci d’una davallada que no sabem on pot portar.

La bajanada multirrepetida per alguns, de que en eleccions municipals es vota a la persona i no al partit, o bé no s’ha complert aquesta vegada, o bé és que els votants no volen a aquelles persones que han presentat (que són moltes). En qualsevol cas, la davallada denota el fracàs de polítiques inútils per resoldre els problemes del país, amb actituds gens series i incoherents, amb polítiques desastrosament erràtiques, despòtiques, prepotents, sectàries i neolliberals, d’un partit que es diu socialista, però que en realitat mai ha aplicat polítiques socialistes, sinó fins i tot quasi superadores dels plantejaments neolliberals.

Queda clar, que la davallada electoral del PSC-PSOE té molt a veure amb els problemes del país, però també és cert que els problemes de la crisi han fet de catalitzador, per ficar la mirada en altres aspectes o actituds, que fins ara es deixaven permissivament com “de costat”. El sentit crític ha aparegut entre els votants i aquesta qüestió, sí que preocupa al partit castigat, però també a tots aquells que tenint comprada la voluntat, depenen d'un sou polític que el partit els proporciona; són en definitiva, aquells que abans en deien despectivament “ganapanes”, diguem que aquests podien veure el que estava passant, però es difícil veure una cosa, quan precisament el seu sou depèn de que no la vegin.

No tenim cap dada que ens indiqui si la protesta dels indignats, han tingut o no efectes sobre els resultats electorals, però sí que al menys d’alguna manera, sembla que les protestes, puguin accentuar el sentit crític i en aquest sentit, pot ser que les protestes hagin fet algun efecte. Pensem que la PXC entra en uns quants ajuntaments de Catalunya, precisament perquè els votants estan indignats, en veure segons quines coses i la seva indignació no ha estat tinguda en compte.

En tot cas, la gran bolcada electoral en favor del PP i en detriment del PSOE, fa pensar que en aquests comicis municipals i autonòmics, els electors han optat per votar en sentit de eleccions generals, i haurien passat de la fidelitat cega en el vot, a jutjar pels resultats de govern. Una anàlisi que tindria molta importància de cara a unes properes eleccions generals.

En tot cas, més enllà dels resultats electorals d’ahir, es podria donar el cas, de que la gran bolcada electoral en favor del PP, amb més motiu si continua la pressió o protestes dels indignats, podrien anunciar unes eleccions generals anticipades per finals del mes d’octubre.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]