lunes, 22 de noviembre de 2010

Des de la meva finestra



Montilla, president d'un Govern molt endeutat

Ara que és a punt d’adjudicar-se l’emissió de bons de la Generalitat per un total de 3.000 milions d’euros, i en un exercici d’obligada transparència. El president Montilla i els seus socis de Govern, Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya, tindrien de explicar-nos, a que correspon l’elevat deute que ofega la Generalitat.

Desconeixem a que correspon el desglossament dels 5.000 milions d’euros (a banda d’altres deutes vius) que el Govern de Montilla volia ingressar a primers d’any, com contraprestació a una emissió de deute públic. Algun apartat però, sí que és conegut com pot ser el deute per l’Agencia Catalana de l’Aigua (ACA), depenent de Medi Ambient.
El director general de l’ACA, Manuel Hernández, va tenir de comparèixer al Parlament declarant que: “Si fóssim una empresa privada estaríem en fallida”. Va continuar dient, que aquesta empresa es finança amb el “cànon” que paguem afegit al rebut de l’aigua domestica, un cànon que el Govern ens ha augmentat en un 48% en els últims anys. No obstant, el director va comentar que “els ingressos pel cànon sempre han crescut a un ritme inferior a la evolució de despeses”. Als deutes de l’ACA, es tenen de sumar els problemes financers de una altra empresa publica, Aigües Ter Llobregat (ATLL).

El ingressos del ACA que serveixen per finançar infrastructures hidràuliques, surten del cànon de l’aigua que tots paguem. També en el pressupostos de la Generalitat de 2010, hi ha una partida de 28 milions d’euros per l’ACA. Més grans han estat les aportacions procedents dels fons de cohesió de la Unió Europea, amb un total de 850 milions d’euros.

Aquesta empresa publica del Govern, ha arribat a una situació insostenible de endeutament desbaratat, amb uns ingressos que no permeten ni de ben lluny, cobrir les despeses d’explotació.
Tot plegat, l’endeutament de l’ACA a finals de 2009, era de 1.945 milions d’euros. També hi ha que dir, que en els pressuposts de la Generalitat de 2010, es permetia a l’ACA, endeutar-se fins arribar als 2.220 milions d’euros, encara que no tenim constància de que s’hagi ampliat aquest endeutament.

Montilla i els seus socis de Govern, tindrien de explicar-nos abans de les eleccions, en que consisteix el deute de la Generalitat desglossat per capítols, si més no justificarlo. De segur que no ho faran, basant-se en que el poble no està acostumat a demanar comptes publiques, pecant de ingenu i massa confiat, unes particularitats que van en contra dels nostres propis interessos.

Arribats aquí, ens podem preguntar si les inversions de l’ACA són tant prioritàries com per mantenir-les i augmentar-les, sobre tot en temps de crisi, quan els ciutadans no tenim diners, quan el rebut de l’aigua és caríssim i encara ens el volent apujar molt més. De vegades ens hem preguntat, en quant es rebaixaria el rebut de l’aigua domestica, si aquest servei fos gestionat per la pròpia administració, en comptes de fer-ho empreses publiques i altres de privades. I en poques paraules, si hagués total transparència publica comptable.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]