viernes, 12 de noviembre de 2010

Des de la meva finestra



Tindrem aquí una retallada en el retorn als “bonistes”?

El Govern de la Generalitat emet 3.000 milions d’euros en bons que ven als particulars a un any, a un tipus d’interès del 4,75%, oferts amb una gran campanya publicitària.

De entrada, sorprèn que el Govern emeti bons a un tipus d’interès, que és el doble de les emissions de deute públic de l’Estat. Però tot té un motiu: la Generalitat de Catalunya no ha aconseguit col·locar ni una sola emissió de deute des del mes de març, degut a la creixent desconfiança dels mercats; una circumstancia que s’ha vist agreujada pels informes desfavorables de les tres agencies de qualificació de riscos financers, que van rebaixar i molt, la nota del deute de la Generalitat. En trobar-se amb la necessitat de finançar 5.000 milions d’euros, van intentar col·locar-los al Japó sense èxit. Al juliol van aconseguir un crèdit sindicat amb 10 entitats bancàries de 1.000 milions, del que es va despenjar el Banc Santander.
Al mes d’agost la Caixa va tenir de col·locar uns altres 1.000 milions que van col·locar entre els seus clients al 5,75%.
Es diu que al mes de setembre, la Caixa no va acceptar una altra emissió i van tenir d’optar-se per aquesta emissió que ara estan fent. Afegim, que en aquesta emissió no han volgut participar com “col·laboradors”, tot i cobrant un 3% per la col·locació, els dos grans bancs del país, BBVA i Santander; una postura que resulta sospitosa.

Tot aquest seguit de peripècies financeres només pot tenir una lectura; la Generalitat de Catalunya, té a dia d’avui la caixa buida i necessita diners deseperadament; per posar un exemple, al juny va tenir d’aplaçar 15 dies el pagament de 440 milions d’euros a entitats sanitàries i fa poc, va tenir d’aplaçar 24 dies el pagament a les farmàcies.

El que hem de tenir ben clar, és que aquests bons no són com els dipòsits que emeten els bancs, els quals fins 100.00 euros estan coberts pel Fondo de Garantía de Depósitos, amb l’aval de l’Estat; els bons de la Generalitat només tenen la garantia de la pròpia Generalitat.

Fa cinc dies Wolfgang Schäuble, ministre federal d’Hisenda a Alemanya, en una entrevista que publica la revista "Der Spiegel" comentava: “M’imagino un mecanisme en dues fases; en la primera, quan un país entra en problemes de liquiditat, la UE posa en funcionament un pla d’ajust com el del cas grec. Durant aquesta fase, el termini de venciment dels bons de deute estatal podria prolongar-se. Si tal cosa no ajuda i en una segona fase, els inversors privats tindrien de renunciar a part dels seus drets”.
Es a dir, proposava que si la situació no millora, poden fer una retallada (una “quita” diuen en borsa) en el retorn de la inversió als “bonistes”.
Una proposta (emprada per altres països) de la que es van fer reso Irlanda i Grècia, apuntant-la com una possibilitat interessant.

Ahir la premsa mexicana (Milenio) publicà que alguns països europeus podrien entrar en “default” (impagament).

La pregunta ha de ser: els “bonistes” que ara invertiran en la Generalitat, poden patir la proposta alemanya?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]