martes, 2 de noviembre de 2010

Des de la meva finestra

Eleccions de moció de confiança als Estats Units
  


Avui és “el primer dimarts” de novembre on sempre es situen les eleccions nord americanes. Són les primers comicis als que s’enfronta Obama des de que va estar elegit president.
L’elecció parcial dels 425 escons de la Camera de Representants y 37 senadors es presenta difícil pel partit “demòcrata” que pot arribar a perdre la majoria en alguna de les dues cameres, amb el que donarien poder al partit “republicà”, per bloquejar les reformes promeses per Obama. Tampoc seria res de l’altre mon, ja que històricament, els presidents sempre han perdut escons en la Camera de Representats, en les eleccions a meitat de legislatura.

Per la mentalitat d’un europeu, pot ser difícil d’entendre que hi hagi sempre unes eleccions a meitat de legislatura; de fet són sense cap mena de dubte, com una moció de confiança normalitzada, que poden ratificar la confiança que li van donar al president, o posar de manifest els descontents si és que n’hi ha. Per explicar-ho d’una manera prou gràfica, podríem dir que les eleccions presidencials són cada quatre anys, però les eleccions de poder són cada dos.

El que crida molt l’atenció (i més en època de crisi), és que la campanya electoral de tots dos partits superi la xifra record dels 3.000 milions de dòlars (2.150 milions d’euros). Es tracta d’una xifra escandalosa que tindria de poder moure la consciència dels votants.
Aquesta despesa tant elevada i tindria de ser fortament protestada i castigada en les urnes per no tenir cap utilitat social, en un país on dels 310 milions d’habitants, n’hi ha 43,6 milions (un 14%) que viuen en la pobresa. Potser sí, que es tindria de demanar massivament una fixació per llei de despesa electoral màxima, ja sigui pagada pel partit o per les empreses (cosa que està permesa als estats units).

Tampoc seria cap mala idea de traslladar el debat de fixació de despeses electorals al nostre país, on també resulten ser molt elevades, i mai acabem de saber si qui les paga, són els partits o són algunes empreses amigues, i qui sap sinó beneficiades pel poder.
De la mateixa manera, també seria molt desitjable, adoptar aquí les eleccions a meitat de legislatura per llei.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]