jueves, 28 de octubre de 2010

Des de la meva finestra

Bons patriòtics a tuti plen
   


El Govern de la Generalitat va comprovar al mes de juny, com els inversors institucionals no van mostrar cap interès per invertir en deute de la Generalitat. El que passa, és que la situació de les finances publiques autonòmiques és de caixa exhaurida i el Govern necessita aquests diners per atendre la despesa corrent, tot incloent-hi les nòmines dels seus funcionaris. Aquesta situació tant desesperada va fer que el Govern reconduís l’oferta del deute als ciutadans, en forma del que s’ha qualificat com “bons patriòtics” i és que Montilla va apel·lar al patriotisme per tractar de convèncer als estalviadors catalans.

La col·locació d’aquests bons ha estat un èxit, ja que en els dos primers dies de sortida a mercat, s’han col·locat prop de 2.000 milions d’euros. Amb aquest ritme de col·locació el problema pot ser un excés de demanda, la qual cosa pot comportar o una ampliació de la emissió, o bé un prorrateig; ve a significar, que en acabar la campanya, els estalviadors podran comprar molts menys bons dels que havien sol·licitat.

Però aquest gran interès ciutadà per invertir en els bons, no va estar induït per la retòrica patriòtica de Montilla, sinó pel elevat tipus: els bons ofereixen un interès d’un 4,75% a un any, es a dir un tipus superior al millor ofert per entitats bancàries. A més les entitats col·laboradores cobraran una comissió del 3% del import venut; es a dir, si la emissió és com diuen de 2.500 milions, les 22 entitats col·laboradores cobraran 75 milions d’euros.

Si fem una senzilla operació aritmètica, veurem que 4,75 més 3, sumen un 7,75%, que calculat sobre els 2.500 milions, dóna un total de 193,7 milions d’euros (32 mil milions de pessetes).


En el termini d’un any, aquests 2.500 milions es tenen de tornar. I com es farà per retornar aquest import, potser emetent més deute públic sobre els 2.693 milions, i així continuar renovant el deute, any rere any? Aquest punt no s’ha explicat en el “patriòtic” discurs del president Montilla.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]