martes, 14 de septiembre de 2010

Des de la meva finestra

L’estoc immobiliari a Lleida
   


El Govern ens va dient que la situació econòmica comença a millorar, que si uns indicatius milloren, que si les comparances són optimistes, etc. Tot sembla un contrasentit, perquè si mirem els edificis a mig construir que estan parats en la nostra ciutat, veiem que aquestes apreciacions, són possiblement excessivament optimistes, quan no, uns paràmetres enganyosos.

Quan va acabar la dictadura, hi havia en el nostre país un teixit industrial que donava feina a molta gent. Els Governs de la democràcia per unes u altres raons, van apostar per desmantellar aquesta indústria, que si bé en alguns casos no era rendible, es podia haver reconvertit en altres sectors industrials que sí ho fossin. En comptes d’adoptar aquesta sortida, simplement es va adoptar des del poder, que el nostre país apostaria per una economia de “serveis”. En aquest context, a més del sector serveis, només ha quedat la "indústria” de la construcció.

La província de Lleida manté, segons el sector local de la construcció, un estoc d’uns 12.000 pisos nous sense vendre. I fora de boixos, continuar construint més pisos, mentre els 12.000 que estan en oferta no es venguin.

El desastre econòmic ha fet perdre el pis a moltes parelles en perdre el seu lloc de treball i en conseqüència, els bancs s’han convertit en unes immobiliàries a la força, que intenten vendre els seus actius que ja es comencen a devaluar. Alguna entitat ha arribat a regalar un cotxe si se li compra un pis, perquè la acumulació de finques embargades genera un patrimoni, que de moment els hi donen més despeses que beneficis.

Si com diu el sector de la construcció, Lleida només pot vendre 1.200 pisos l’any, que cadascun tregui els seus comptes per saber quants anys fan falta per absorbir l’estoc immobiliari. Si com sempre s’ha dit, en aquest país només es creen llocs de treball, quan l’economia creix per sobre del 2%, que podem pensar, quan ens acaben d’anunciar que aquest any tindrem un creixement negatiu?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]