miércoles, 25 de agosto de 2010

Des de la meva finestra

Un deute autonòmic descontrolat



S’acaben de publicar les dades de la liquidació definitiva del sistema de finançament autonòmic del 2008. És el sistema que estableix la diferencia entre els rendiments dels recursos de cada comunitat autònoma i els lliuraments a compte efectuats pel Ministerio de Economía.

La majoria d’autonomies son deutores i la xifra suma en total 5.500 milions d’euros. De la liquidació en queden excloses País Vasco i Navarra, que tenen règims de finançaments especials. L’autonomia que més deu és Andalucía, amb 1.746 milions d’euros. La segueix Catalunya amb 691 milions; desprès van Valencia amb 635, Galicia amb 573 i Castilla i León amb 442 milions de deute a l’Estat. Però hi ha una excepció: l’Estat té un deute de 15.000 milions d’euros amb la Comunitat de Madrid.

Del deute autonòmic (5.500 milions) en la liquidació del 2008, es té de restar la quantitat que l’Estat deu a les Comunitats Autònomes, en concepte de recaptació pel impost sobre la renda que suma en total 2.460 milions, dels que 618 milions són per Madrid.

La secretaria del Govern de la Generalitat, Laia Bonet, acaba de declarar, que “gràcies a l’estatut, en quatre anys hem aconseguit fites molt importants en el desenvolupament del autogovern”. L’any 2008 entra dintre dels últims quatre anys i Catalunya té un deute de 691 milions amb l’Estat (del 2008), mentre que pel contrari, Madrid ha de cobrar 15.000 milions. Això també forma part “d’aconseguir unes fites molt importants en el desenvolupament del autogovern”? Sincerament, pensem que tindrien de donar moltes explicacions perquè no s’entén.

El deute del 5.500 milions correspon a la liquidació de l’any 2008. No sabem a quan pujaran les liquidacions dels anys 2009 i 2010, doncs està clar que entre tots tindrem de pagar a més, les fortes inversions del Plan E o plan Zapatero en unes obres, que en la gran majoria de projectes eren perfectament prescindibles en època de crisi, amb uns pressupostos desorbitats. El que no es pot fer, es enganyar a la ciutadania, fent corre que les obres o inversions del Plan E, no les tenim de pagar. És que potser encara queda gent tant ingènua al país, que creu que aquests costos seran pagats només “pels de Madrid”, o pels alemanys?

Últimament seriosos analistes ja estan dient de que el cost autonòmic espanyol està totalment descontrolat, però el govern Zapatero continua licitant més i més obres del nou Plan E.

Els ciutadans tenim el dret a saber, quant ens costarà el deute total del Plan E, amb E de electoral; veurem si el Govern Zapatero ens ho diu.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]