lunes, 7 de junio de 2010

la Tira



L'abusiu preu de l’aigua a Lleida


Cinc comunitats de Veïns, de la zona Humbert Torres i Nadal Meroles, diuen haver rebut en els dos últims anys, factures d’aigua abusives i que no es corresponen amb el consum real d’aigua.
Aquests veïns tenen la intenció de formar una plataforma que agrupi també a altres comunitats de propietaris amb el mateix problema.

Part de aquestes cinc comunitats, alegen que el comptador general instalat per la empresa subministradora, marca molt més, que la suma dels comptadors particulars, diuen a més, que van obrir l’aixeta d’entrada de l’aigua i que sortia aire durant una estona, quan el comptador anava acumulant com consum d’aigua.

El preu de l'aigua a Lleida és un tema molt antic, però partint de que l’empresa subministradora (primer Aigües Lleida, ara es diu Aqualia), es només una concessionària i que la titularitat del serveis és municipal (ho diu el contracte) les responsabilitats, si ni hi ha, han de buscar-se en el propi equip de govern municipal. El contracte signat per l’Alcalde de Lleida, amb SERAGUA SA, al 14 de desembre de 1993, diu: “Contrato de Concesión Administrativa de Cesión de Servicios de Agua y Alcantarillado”.

Històricament, Ramon Berenguer IV, Príncep d’Aragó, Comte de Barcelona i Marqués de Tortosa, va conquerir als musulmans la vila de Almenar al 1147, autoritzà per tal de repoblar la recent conquerida vila, a construir una Sèquia des del Pantà de Santa Ana, anomenada Canal de Piñana. Més tard, al 1180, i amb motiu d’haver conquerit la ciutat de Lleida, la Sèquia (construïda per Pere Raimon de Sassala, conegut com Pere Cava-sèquies) va arribar al pla i a la ciutat de Lleida.
L’aigua que rep la ciutat de Lleida continua sent la que ve pel Canal de Piñana, on estan vigents les Ordenances de la Junta de Sequiatje, de les quals es desprèn:
Que la Junta tindrà que continuar amb l’antiquíssim dret adquirit amb justos títols, de prendre l’aigua del riu Noguera al terme de Piñana, a traves del Assut, Mina i Sèquia que allí té construïdes la ciutat de Lleida.

Segons els historiadors José Luis Burón Alegre i Josep Lladanosa, els títols de propietat sobre les aigües del Canal de Piñana, que ostenta la Paeria son molt antics, hi ha documentació que així ho testifica des de 1190 i posteriorment en el 1213.

I segons dues persones que han vist els documents, que resten guardats en la Regidoria d’Urbanisme, en el títols hi posa que en agraïment pel seu recolzament en la lluita contra els musulmans, la ciutat de Lleida, té l’aigua gratuïta a perpetuïtat.
I si Lleida té l’aigua gratuïta, a que ve doncs, un preu del rebut tant elevat senyor Alcalde, que en feu de tants diners?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]