lunes, 24 de mayo de 2010

Des de la meva finestra

La crisi espanyola, un peix que es mossega la cua


Fa poc va sortir a la premsa que a Lleida la meitat dels assalariats son “inframileuristes”.
Si és cert que el 50,4% dels assalariats de la demarcació de Lleida, cobren menys de mil euros al mes, és que aquí estem clarament per sota de la mitjana de Catalunya que està en un 42% i afecta a 1.476.000 treballadors, deixant de banda al sector de l’economia submergida, que no és petit.

Sembla ser que a Lleida, els sectors que per conveni, tenen un sou inferior a 1.000 euros són: el del transport de viatgers i comerç entre altres. Aquests sous baixos, ara es veuen agreujats per la crisi, doncs ja esta passant que en determinades empreses y sectors, els empresaris no volen tractar la revisió de salari. Com a conseqüència, ens podem trobar fàcilment, de que amb l’excusa de la crisi s’estiguin bloquejant l’aprovació de convenis laborals en sectors encara productius, però també ens podem trobar amb que, aquests treballadors afectats perdin poder adquisitiu i tinguin por a consumir, per tant això esdevé en un agreujament de la crisi.

Arribats a aquest punt, potser més que comptabilitzar, quants treballadors inframileuristes hi ha, el que hem de fer, és mirar-ho des d’un punt de vista general, es a dir, si amb la crisi, el 42% dels treballadors són inframileuristes, si el Govern ha retallat d’una forma important i congelat els sous als seus treballadors o funcionaris (que són bastants), si a més va anunciar una congelació de pensions, estem clarament davant d’una rebaixada de sous generalitzada, de la que no escaparem ningú, perquè totes les males coses es solen encomanar, com la grip.

Una rebaixada de sous generalitzada, acompanyada per un pujada d’impostos com és l’IVA, que és un impost que castiga el consum, no pot ser fàcil de pair.
El que no hem vist i segurament no veurem, és que el Govern que esta darrera la maniobra, faci res per abaixar els preus. Doncs així com ho pensen solucionar?
És que potser esperen que els espanyols tornem a emigrar massivament a Alemanya?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]