viernes, 16 de abril de 2010

Des de la meva finestra

Segarra-Garrigues; un Canal força misteriós



El Canal Segarra-Garrigues ha estat sempre un projecte prenyat d’intrigues, injustícies, malentesos i interessos, sobretot molts interessos.
Aquest canal és un projecte molt antic, en el qual hi van creure els agricultors d’aquesta amplia zona àrida lleidatana. Ells creien el que els hi havien venut alguns polítics professionals: “Amb aquest canal, les vostres terres passaran de ser, de secà a ser de regadiu”. Ara s’està fent el canal i aquesta possibilitat és demostra incerta: de moment Brussel·les diu que la meitat de les 84.000 Ha han de quedar sense rec, perquè s’han de respectar la zona de protecció d’aus estepàries, amb l’entossudiment de voler regar per aspersió.

Desprès van recaure dues sentencies judicials des de Brussel·les, una d’elles que obligava a lliurar per part del Govern de la Generalitat, un Informe d’Impacte Ambiental sobre la zona.
Ara sembla ser, que el Govern de la Generalitat ha incomplert els terminis per lliurar-lo; doncs finalitzaven al setembre i encara no els han lliurat i ara no es pot aprovar el “pla de usos”.
El Govern, fidel a les seves costums, ha ratificat un cop més la seva desídia El que de moment no podem assegurar, és si aquest incompliment procedimental (ja sigui accidental o intencionat) acabarà perjudicant als agricultors que ara podien regar.

No són poques les veus que manifesten els seus temors, en el sentit de que creuen veure maniobres per tal de reduir al màxim el nombre de regants, per desprès, amb l’excusa de que poden al·legar “un sobrant d’aigua que no es pot malbaratar” intentar un transvasament de aigües del Segre a Barcelona; de fet ja ni ha que li diuen canal Segarra-Barcelona.

La tramitació de tot el que envolta el canal Segarra-Garrigues, està treien a la llum algunes coses una mica fosques, com pot ser la compra precipitada d’unes finques just abans de saber-se que es faria el canal, o la reparcelació d’Alfés, un procés amb participació municipal que ha generat forts enfrontaments entre els mateixos veïns del poble, incloent el projecte d’instal·lació d’una planta de biogas, que no recordaven haver aprovat els regidors de l’Ajuntament i que buscava desesperadament, emplaçament d’una punta a l’altra del terme. Un grup de veïns que desitgen esclarir alguns punts, tot i mirant el que fa la seva alcaldessa, Ann Gyles de ERC, diu que consultaran l’assumpte de tot plegat a un gabinet d’advocats.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]