jueves, 15 de abril de 2010

Des de la meva finestra

La EU reforça la tesis de l'Ajuntament de Vic



L’enrenou que es va aixecar amb l’amenaça de l’Alcalde de Vic, de no empadronar als immigrants que no portessin un passaport amb visat, aquest anunci va aixecar una viva polèmica fa uns mesos. Fins i tot el Fiscal General de l’Estat va prendre cartes en l’assumpte, indicant a l’Alcalde que tenia d’empadronar a tots els que arribin allí sense mirar aquestes qüestions. Es a dir, hi ha una llei, la 4/2000, que regula “Los Derechos y Libertades de los Extranjeros en España”, on en l’article 25, fa una distinció entre els estrangers que són de països de la UE i els que no ho són. Respecte a aquests últims, diu que: "los extranjeros que se propongan entrar en territorio español, deberán estar provistos de visado, válidamente expedido y en vigor extendido en su pasaporte”, desprès continua definint; “visado de tránsito, de estancia, de residencia y de residencia/trabajo” Per tant el tema sembla estar clar, encara que el Fiscal General doni a entendre de que no fa falta complir aquest article.

Per la seva part, la comisaria europea d’Interior, Cecilia Malmström ha explicat que Espanya ha de complir la directiva que estableix que els Estats estan obligats a expedir una resolució de retorn contra qualsevol nacional d’un tercer país que es trobi en situació irregular al seu territori. Es a dir, que en quan la policia es troba un irregular, o bé ha de ser expulsat o regularitzat.

L’alcalde de Vic, Josep Mª Vila Abadal, acaba d’explicar, que “en compliment dels requisits legals i reglamentaris” l’Ajuntament demana entre altres documents un passaport en vigor als ciutadans estrangers. No obstant, considera que no correspon de cap de les maneres, a l’Ajuntament de Vic, interpretar quins passaports han de considerar-se vàlids i quins no. Per tant acaben de reclamar al Ministerio de l’Interior, que els informin sobres si tenen de considerar com a vàlid i suficient, un passaport sense visat per a inscriure’s al padró municipal.

Sembla que el Fiscal General defensi la postura del Govern, al basar-se en l’article 15 de la Ley de Bases de Régimen Local, quan estableix "como una obligación de todos los que residen habitualmente en un municipio de España". Naturalment, que aquesta llei es té de respectar i complir igual que l’anterior, potser el problema esta, en que a paràgraf seguit, tindria de dir: “és a dir, els que legalment poden residir al país”.
I sí, potser sí que la llei hauria de tenir ja des de fa anys, aquest aclariment o aquesta concreció, però no la té, mentrestant i arribats a aquest punt ens podem preguntar: així perquè estan les lleis, per no complir-les, o perquè només siguin complides quan al poder l’interessa?


Ley Orgánica 4/2000

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]