viernes, 26 de febrero de 2010

Des de la meva finestra

"No sabeu el que és especular"



A finals d’octubre passat, el jutge Garzón va fer detenir a un total de nou persones (cinc van ser empresonats), detingudes per defraudar presumptament uns 45 milions d’euros, en una trama denominada “Pretoria”, que tenia a veure amb uns quants ajuntaments; Santa Coloma, Badalona, Sant Andreu de Llavaneres i qui sap, si no en sortirà algun altre, perquè la investigació continua.
Entre els empresonats; dos ex alts càrrecs del Govern de Jordi Pujol, l’alcalde de Santa Coloma del PSC juntament amb, el ex regidor d’Urbanisme, Manuel Dobarco, i un ex diputat del PSC, el tal Luigi.

Poc desprès van parlar veïns del barri de Sirguerlín, a Santa Coloma. Aquests veïns, afectats per un pla urbanístic de l’Ajuntament, en el que es pretenia expropiar-los les cases, van assistir a tres reunions amb representants del Consistori santcolomenc; en l’ultima d’aquestes reunions, alguns veïns bastant esperonats per la impotència de la injustícia, que es pretenia fer amb ells, es van adreçar al regidor d’Urbanisme, Dobarco, dient-li que ells entenien que l’únic que volia fer l’Ajuntament era especular amb les seves cases. Dobarco molt alterat va contestar: “Vosaltres no sabeu el que és especular”. Tenia raó, els veïns del Sirguerlín no saben el que és especular, però ell sí; ha quedat ben clar i evident quan Garzón el va fer detenir.
Mentre el regidor d’Urbanisme Dobarco estava empresonat a Soto del Real, una veïna del Sirguerlín que va assistir a les reunions explicava: “Dobarco ens va dir que no sabíem el que era especular; ara li estan explicant a ell, que significa aquesta paraula”.

A primers de desembre, Dobarco va sortir de presó, desprès de dipositar una fiança de 200.000 euros (33 milions de pessetes), que diuen els seus familiars, "van reunir entre els veïns del poble", en temps de crisi?
No s’entén que els mateixos veïns de Santa Coloma, que van penjar pancartes als balcons en contra dels detinguts, desprès reuneixin 200 mil euros per treure a Dobarco i 500.000 euros (83 milions de pessetes) per treure de presó a l’Alcalde Muñoz?

Potser no tindríem d’assistir a aquests espectacles tant poc edificants, potser tot seria d’una altra manera, si els Tribunals de Comptes funcionessin com cal. Un afamat periodista, des de fa anys que els hi diu “Tribunal de cuentos”.
Però sabem els ciutadans, quants Tribunals de Comptes hi ha?
Avui hi ha més informes i control dels comptes públics que històricament, mai hi ha hagut en aquest país, però queda provat, que no serveixen per evitar la corrupció i els contractes públics fraudulents, o que esquiven la legalitat.
Perquè volem tant control si desprès no serveix per a res? Què en farem dels 17 volums d’informes, que anualment s’amunteguen en els nostres arxius?

En resum, molt control oficial, però els ciutadans sofrim els mateixos abusos i saquejos de fons públics de sempre. En tot cas, l’Estat tindria de convèncer als ciutadans, de que realment estem en un “Estat de Dret” i no en un "Estat de Picaresca”.

Sens dubte, aquest país necessita urgentment un canvi molt profund.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]