jueves, 21 de enero de 2010

Des de la meva finestra

La decisió municipal de Vic aixeca un fort debat



Vic era un model d’integració segons la Generalitat, fent constar l’alt grau d’immigració que hi tenien sense haver-hi problemes. Ara s’ha vist que tot aquest discurs de la integració modèlica, administrativament parlant, potser era conjuntural, fins i tot ens podríem trobar, que tingues data de caducitat.

Ara el Govern Municipal de Vic, format per CIU, PSC i ERC, han decidit demanar la tarja de residència i treball expedida per l’Estat. Tal requisit serà obligatori per poder-se empadronar a l’Ajuntament de Vic. En cas de no tenir aquesta documentació, tindran tres mesos per poder regularitzar la seva situació legal, si no ho fan, poden ser denunciats pel propi Ajuntament a la Policia Nacional.

Ara, un informe jurídic de en Miquel Roca, avala la decisió dels regidors del Consistori viguetà, que diuen estar complint la Llei.

Aquesta decisió ha aixecat un gran debat a escala nacional, on està intervenint fins i tot el Govern Central per intentar resoldre el problema (un més, afegit a tots els que ja tenia), que pot arribar a convertir-se en un conflicte social i polític gruixut, si no és tractat amb molta delicadesa. En el si dels partits que tenen representació a l’equip de Govern, l’assumpte també ha aixecat un fort debat.

La Llei de Bases de Regim Local, 7/1985, en l’article 15, diu que la inscripció dels ciutadans que viuen en una població al padró municipal, és obligatòria. L’article 16/2, exigeix entre d’altres requisits per inscriure’s al padró, el passaport en vigor. Però és de lògica, que per poder fer tal cosa, primer l’immigrant ha de poder viure a la ciutat legalment.
En la Llei Orgànica 4/2000 i en el seu article 25/2, es diu que com a requisit per a entrar un immigrant al territori espanyol, ha de presentar un visat. Aquest és el plantejament de l’Ajuntament. Ahir La Abogacía del Estado, va emetre un informe al respecte on es diu que “la inscripción de los extranjeros en el padrón municipal, procede, con independencia de que éstos se encuentren en situación legal o ilegal en el país”. Es a dir, una llei elàstica com una goma.

Que els immigrants arriben al nostre país, impulsats per la precarietat, és una condició de la que ningú en dubte. Que al nostre país, també s’hi troben veïns que estan immersos en greus problemes de pobresa i precarietat, també és una altra realitat.

En tot cas, sembla que es tindria de defensar el compliment de la legalitat. Sembla, i així ho diu la Constitució, que la Llei ha de ser igual per tots, és a dir, que no pot ser elàstica com una goma, a conveniència del poder governant.

El problema plantejat a Vic estava larvat, però quan la crisi va actuar com un catalitzador, tot ha esclatat. Evidentment, que els problemes de Vic, tenen a veure amb el 22% de població immigrada que té al padró i la demostració documental està en les actes de les passades eleccions municipals. Uns problemes que ara creixen en atansar-se les properes eleccions.


(Podeu teclejar u ombrejar, copiar  i enganxar al buscador del YouTube:) 

Què ha passat a Vic? (primera part)

 Què ha passat a Vic? (segona part

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]