miércoles, 13 de enero de 2010

Des de la meva finestra

President Montilla: Què farem amb el deute català?



L’agencia de qualificació del risc financer Moody’s, situa a Catalunya com la Comunitat amb el pitjor rating de deute de Espanya, pel seu ràpid deteriorament fiscal. Moody’s ha rebaixat la qualificació a llarg termini, des de Aa3 a A1, advertint a més, que pot rebaixar un altra vegada aquesta qualificació.
Publiquen que estem només a sis graus per sobre del “bono basura” anomenat (Ba1). Lluny queda, per exemple, la triple A del país Basc o de Navarra.

Aquesta nova qualificació financera per Catalunya en els mercats, es la pitjor de tot el nostre sistema autonòmic, per sota de Madrid i València.
Segons fonts del Banc d’Espanya, el deute públic acumulat per les Comunitats Autònomes, sobrepassa lleugerament els 76.000 milions d’euros (12’64 bilions de pessetes), dels quals 15.200 milions d’euros (2’5 bilions de pessetes) corresponen a Catalunya, sent la Comunitat Autònoma més endeutada.

Per Moody’s, les dades del ratio/deute a Catalunya, s’han desviat significativament des de les seves xifres inicialment pressupostades pel 2009.
Aquesta rebaixa de la agencia en la etiqueta de qualificació, ja és la segona per la Generalitat, l’anterior va estar al juliol del 2009. Aquesta agencia preveu que els indicadors d’endeutament de la Generalitat, es podran deteriorar encara més ràpidament en aquest any.
La agencia Fitch es va afegir també a reduir la qualificació del risc financer, que pronostica una perspectiva negativa pel deute català.

El President Montilla, que tant diu preocupar-se per Catalunya, tindria d’explicar-nos, com pensa fer, per tal de que el deute català aconsegueixi la qualificació de triple A. Però...a que es dedica el President Montilla? Doncs a defensar l’Estatut, tot i dient que: “Els polítics catalans no estan en la estratosfera, fan el que es va votar”. Bé, doncs aquesta apreciació es com tot, segons el color del cristall amb el que es mira. I ja que ell sembla apel·lar sempre al sentiment abans que a la llei, també podrirem considerar de la mateixa forma, altres aspectes. Per exemple, en la votació del referèndum de l’Estatut, on hi havia un cens de 5.199.430 votants, varen votar 2.569.268 (49’41%), dels quals només van votar SÍ, 1.881.765 (36%), es a dir que va haver un 63% de votants que no van votar en favor de l’Estatut, per tant el President en la seva defensa de l’Estatut, moralment o emocionalment parlant, només deu de representar al 36% dels catalans.

Em pregunto que passaria, si el deute financer de la Generalitat, acabes sent considerat per les agencies de qualificació com “bono basura”; ha pensat en aquesta possibilitat el Molt Honorable President Montilla?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]