miércoles, 18 de noviembre de 2009

Des de la meva finestra

El debat dels atenuants penals






El debat sobre com està la Justícia en el nostre país és ben viu; al desfavorable concepte que en teníem els ciutadans, només li ha faltat la diferencia de tracte rebuda pels presumptes autors del casos Millet i Pretoria.

Ara certs Jutges i Fiscals, rebutgen que es consideri agreujant en condemnes de maltractament de gènere, el fet de que l’agressor vagi begut o drogat.
Tampoc es pot tenir mai la constatació, de si aquesta minva de facultats psíquiques per ingesta de tòxics, és involuntària o intencionada, ni si és real o fingida.

Si hem de dir la veritat, mai hem entès del tot, el perquè en casos penals, es pot arribar a considerar un atenuant, el fet de que l’acusat es pugui beneficiar de la circumstancia d’anar begut o drogat. És cert que estan en aquest estat, es pot considerar, que no controla massa els seus actes. Però també es veritat, que la llibertat del condemnat per veure alcohol en excés o per drogar-se, es contraposa amb el dret de la víctima, a la preservació de la seva integritat física.

Un altre punt de vista i que estan demanant alguns diputats, està en considerar com agreujants, els ara atenuants, de estar baix els efectes de l’alcohol o drogues.

Potser de moment i considerant que la Justícia, el primer que té de protegir és al més dèbil, es podria començar per no tenir en cap consideració els ara atenuants, d’ingesta de tòxics que en teoria, rebaixen les facultats psíquiques del condemnat. Si bé, es diu en una estadística, que tampoc és que actualment acabi incidint en totes les sentencies emeses.

I una qüestió que deixem per reflexionar:
Ha de ser prioritari i per tant un atenuant, la llibertat del condemnat, per ingerir tòxics, quan això por perjudicar greument, el dret de la víctima, a la preservació de la seva integritat física?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]