viernes, 10 de julio de 2009

La Tira

Ens volen fer creure que tenen una altra forma de governar?



No podem aïllar el debat sobre la consulta plantejada l’any passat per l’Ajuntament de Lleida, sobre la reforma de les Basses d’Alpicat, del debat més general sobre la participació social o veïnal en el govern actual de les ciutats.

¿Quin és el valor que aporta la participació veïnal, en una ciutat que està governada, seguint unes regles poc clares de democràcia representativa?
Si no es planteja el tema d’aquesta manera, el més fàcil es centrar-se en la pretesa millora que suposarà la reforma del Parc de les Basses i acte seguit, discutir si la gent està o no, prou documentada i capacitada, per decidir. El més fàcil per part de l’Ajuntament, és al·legar que les persones més capacitades per decidir són “els tècnics”, com si no sabéssim tots, que els tècnics no són més que uns manats del poder polític municipal i per tant, redacten el que els seus mandataris els diuen. I per ha dir-ho clar; si els tècnics són els que tenen les millors decisions, potser sobren els regidors, o potser és que tenim un govern municipal, on manen els qui no han estat mai votats a les urnes?

El tema clau és, si el govern d’una ciutat com Lleida, pot fer-se avui dia sense tenir en compte, l’opinió dels seus veïns, més enllà del fet de que aquests votin un cop cada quatre anys.

La deliberació ciutadana, en forma d’intervenció de les entitats cíviques i del teixit associatiu, ha de ser en forma de debat previ i partint d’un full en blanc, no a partir de unes decisions preses prèviament, tal i com va estar en el tema de les Basses d’Alpicat, on en les reunions es va exposar en primer lloc, el pla que ara diuen s’ha aprovat. Una gran casualitat, no creuen? Més motiu hi ha encara per dubtar, quan hi van haver entitats que es van posicionar en contra de privatitzar el Parc de les Basses d’Alpicat, unes al·legacions que no van ser tingudes en compte per a res. En contra d’aquesta privatització es va posicionar també, la Organització de Veïns Independents (OVI).

La consulta no té sentit si es pensa de forma aïllada i anecdòtica. Té sentit si es delibera entre el veïnatge i es parteix d’un full en blanc, entenent-se com un assaig d’un altra forma de governar la ciutat. I dona tota la impressió, de que la pretesa consulta sobre la reforma de les Basses d’Alpicat, en comptes de ser un acte en favor de la implicació institucional amb la ciutadania o el veïnatge, no és més que un simulacre que amaga la pròpia debilitat democràtica del consistori.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]