lunes, 22 de junio de 2009

Des de la meva finestra

La Generalitat; el llevat per augmentar les zones ZEPA



El canal Segarra-Garrigues durant molts anys ha estat una mena de palanca política que han accionat tots els grups amb opcions de govern.

Es tracta de portar aigües del Segre, des del pantà de Rialb (un pantà que es va acabar fa poc) fins el futur pantà d’Albagés, on acaba el canal. La finalitat era transformar 75.000 Ha de la província de Lleida, passant-les de terrenys de secà a cultius de regadiu, era per tant, un projecte agrari. Les expropiacions de terrenys per on té de passar el canal, ja fa temps que s’estan fent i el projecte ja s’està començat.


Des de la Unió Europea es va aprovar declarar unes zones com a referents medi ambientals i concretament, com a nínxols ecològics que quedin preservats d’una possible transformació, que impedeixi continuar estan habitades en les mateixes condicions que ara, per les aus autòctones; són les zones ZEPA. En principi, serien zones que no poden entrar en el tramat de terres de regadiu que proporcionarà el canal. L’efecte d’aquesta protecció, és que les 75.000 Ha, han quedat reduïdes en 45.000 Ha. Es a dir, ara només es podran posar en regadiu 30.000 Ha; una reducció inicial del 60% i que segons els afectats suposa una autentica exageració, que els porta a preguntar-se, qui necessita realment més protecció si les aus o ells.
La ultima reducció de terrenys de regadiu, ha vingut de la mà del Tribunal de Justícia Europeu, a instàncies d’uns informes que els hi van enviar des de la Generalitat de Catalunya, la última reducció ha estat significativa: 14.287 Ha. per augmentar més zones ZEPA.

Amb aquest panorama, la ministra de “Medio Ambiente y Medio Rural y Marino”, Elena Espinosa, va afirmar fa poc al Congres de Diputats, que el Govern vetllarà per la viabilitat del canal Segarra-Garrigues. Amb tanta reducció de superfície en regadiu ben poca cosa tindrà de vetllar; un altra reducció com aquesta ultima i els terrenys de regadiu quedaran en una cosa testimonial.



Els propietaris dels terrenys qualifiquen la reducció d’autèntic despropòsit i alegen que són agricultors, no ocellaires, que acceptarien algunes zones de protecció, però no estan d’acord amb una reducció del 60%. Sospiten també, que tanta reducció ha de tenir una motivació fosca i que no ha estat explicitada pel Govern. Alguns manifesten no entendre, com s’aprova reduir tant la superfície de regadiu, que permetria augmentar la producció agrícola de fruites i verdures, quan ara s’estan important des del Marroc.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]