miércoles, 22 de abril de 2009

Des de la meva finestra

¿Què hem de complir la Llei de Memòria? No recordo pas...














A finals del 2007 es va aprovar la Llei de Memòria Historica, on es diu en el article 1er.: “La presente Ley tiene por objeto reconocer y ampliar derechos a favor de quienes padecieron persecución o violencia, por razones políticas, ideológicas, o de creencia religiosa, durante la Guerra Civil y la Dictadura, promover su reparación moral...”

Una cop aprovada la llei, va aixecar la veu un historiador, Alfredo Marín, que havia començat a investigar una qüestió relacionada amb aquest tema.
Es tracta del major espoli econòmic del franquisme, que va començar amb un decret del Govern franquista del 1938, obligant a lliurar els diners republicans que tenien les famílies al regim, a canvi d’un rebut en el qual s’especificava que desprès es podria recuperar amb la nova moneda, però amb l’aval de dos persones afins al franquisme, en una època en la que el franquisme, immers en una campanya de repressió ferotge, pregonava que tenia grans necessitats econòmiques perquè acabava de sortir de la Guerra Civil.

La por a les represàlies, en tenir de reclamar els diners lliurats, va fer que la gran majoria de les famílies no arribessin ni ha intentar-ho, a pesar de que sumava 3.560 milions de pessetes de l’any 1938.
De moment en els llibres del Banc d’Espanya de la època, que es troben al arxiu de Burgos, s’han trobat les referències de l’espoli.
De fet, es diu que l’Estat ja ha provisionat 14 milions d’euros d’avui (2.320 milions de pessetes), concretament el que diuen, és que el Banc d’Espanya sap que deu els diners, però diu no saber a quines famílies correspon.

En la Comissió d’Economia del Congres de Diputats, es va plantejar una proposta de CIU i ERC, per establir una compensació de tres euros per cada pesseta republicana documentada que es té de tornar. Una proposta que va estar rebutjada, tant pel PP com pel PSOE, que va ser qui va fer aprovar la llei de Memòria Històrica.
Es a dir, proposen i fan aprovar una llei i quan hi han ciutadans o famílies perjudicades que reclamen, aleshores es demostren uns desmemoriats.

Els 2.000 afectats documentats (conserven els rebuts estesos pel franquisme) que en aquest moment estan en l’Asociación de Perjudicados por la Incautación Franquista (APIGF), poden augmentar amb la difusió que s’està fent als mitjans d’informació.
La pregunta que es fan és: ¿Senyors del Govern, se’n recordaran de fer justícia amb nosaltres aplicant la seva pròpia llei?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]