lunes, 2 de marzo de 2009

La Tira

PER L’HORTA, PER LLEIDA


L’horta lleidatana és un referent de la nostra identitat cultural. Ningú no dubta de la seva singularitat i del caràcter propi que els pagesos li han conferit al llarg de les generacions. Malgrat que sovint ens omplim la boca d’elogis i de sentiments per l’horta, ara tenim un sistema agrícola i natural molt reduït i sotmès a decisions i pressions difícils d’entendre socialment.

La nostra horta és l’única de Catalunya on els pagesos i les pageses encara viuen i hi treballen. A més, aquest espai ofereix a la ciutat els seus productes agrícoles, fruites i verdures d’alta qualitat. Tampoc no hem d’oblidar altres serveis i activitats lúdiques que aprofiten i que pot subministrar aquest espai: agroturisme, escoles de natura, espais verds, zones de passeig, etc.

La inquietud sorgida en el seu dia arran del projecte de variant sud de la ciutat de Lleida, ha portat que es replantegi l’interès i la importància de l’Horta per a la ciutat. Les “Jornades sobre l’Horta de Lleida”, que van tenir lloc els dies 3 i 4 de març, 24 i 25 de març i 14 i 15 d’abril de 2007, i que es van organitzar científicament per la Universitat de Lleida, van posar sobre la taula els valors de l’Horta i la necessitat de tractar-la acuradament i amb respecte davant del creixement urbà. Fruit d’aquest treball i del consens institucional, social i polític, es van retirar els estudis (connexió oest) i es demanà, en un Acord de Moció de Ple, al DPTOP, l’estudi de noves propostes de la connexió oest de la variant sud amb la finalitat de minimitzar l’impacte ambiental mitjançant la utilització d’infrastructures ja existents i reforçar la cohesió metropolitana.

El desembre de 2008 es va publicar l’anunci d’informació pública de l’estudi informatiu i de l’estudi d’impacte ambiental del projecte intitulat “Millora general. Nova carretera. Connexió oest de la variant sud de Lleida (C-13) amb la carretera A-2. Tram: Lleida-Alcarràs”. Aquestes alternatives, que es limiten a reproduir, amb lleugeres rectificacions, les formulades i retirades en la primera versió no recullen el sentit de consens i d’acord polític i social.

És per això que els sotasignats fem palès:

1) Que l’Horta constitueix un espai productiu, agrícola, natural intrínsecament unit a la ciutat de Lleida, un del seus patrimonis més importants i una garantia per a l’equilibri social i mediambiental de la ciutat.

2) Que el creixement de la ciutat ha de respectar i saber integrar d’una forma intel·ligent els seus valors patrimonials, fent possible una simbiosi entre la ciutat i l’Horta, garantia també d’una Lleida per el segle XXI més harmònica
i equilibrada.

3) Que les alternatives de nova connexió de la variant sud plantejades no respecten totes les opcions possibles, ni les millors solucions existents per resoldre les necessitats de connexions millors per a la ciutat i per al territori i de preservació dels valors patrimonials exposats.

Per això plantegem:

1. El rebuig del traçat de la variant Sud en la forma que actualment es proposa.
2. La necessitat d’un estudi i d’una reflexió més completes sobre les solucions de connexió del territori.

3. La necessitat d’integrar les propostes de noves infrastructures amb la preservació i potenciació dels valors patrimonials del territori de Lleida i dels de l’Horta en particular.

4. Independentment de l’expressat anteriorment, la necessitat de tenir en compte també la participació pública en la presa de decisions així com la d’una informació transparent i completa sobre els acords adoptats.

Lleida, 10 de gener de 2009

Plataforma Protegim l’Horta de Lleida

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]