miércoles, 4 de marzo de 2009

Des de la meva finestra

El dèficit és deute de tots








La crisi colpeja sense contemplacions; estem ja en els 3,5 milions de parats i el sumatori no para de créixer. Aquesta crisi, com d’altres que hem passat, acaba afectant a tots; a uns més directament que a uns altres però a la fi, acaba perjudicant a tots.

El Secretario de Estado de Hacienda, Carlos Ocaña, acaba de presentar unes dades preocupants. Es tracta de la factura del que van gastar al 2008 les Administracions Publiques (AAPP). La xifra està en 42.000 milions d’euros (6.988.212.000.000 ptes, o 6,9 bilions de pessetes).
Per a poder fer-nos una idea del deteriorament que ha sofert aquest paràmetre, podem tenir en compte de que al 2007, va haver un superàvit (la diferencia del que s’ingressa amb el que es gasta durant l’any) del 2,21%, mentre que al 2008, hi ha un dèficit del 3,82%. Es a dir un diferencial de 6,03 punts del PIB.

L’Estat apareix amb un dèficit estimat del 2,74%, les Comunitats Autònomes en conjunt estan en el 1,45% i les administracions locals van tenir un desfasament del 0,39%.
L’únic superàvit va estar el de la Seguretat Social amb un 0,76 del PIB.

Si es cert, que podem acabar l’any amb els 5 milions d’aturats, això significa necessàriament, recaptar menys impostos però també, pagar més subsidis, per tant tindran de recórrer al deute públic. La pregunta resulta obvia: ¿A quina xifra de deute públic arribarem? Perquè com més gran sigui el deute públic, més recursos hi ha que aplicar cada any i per tant, menys diners es poden dedicar a despesa pública anual.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]