jueves, 8 de enero de 2009

Desde la meva finestra

El malson de l'euribor oscil·lant

En aquest moment i en aquest país, tothom ha sentit parlar de l’euribor com si fos un esperit entremaliat, que no para mai de molestar la economia.
L’euribor es el tipus d’interès que s’aplica a les operacions o préstecs entre sí, els 64 principals bancs europeus. És el percentatge fruit de la oferta i la demanda, que es paga quan un banc li deixa diners a un altre.
El seu valor s’actualitza diàriament i a España es publica al BOE.

L’euribor a 12 mesos es el malson dels hipotecats, dels qui un bon dia i amb la millor de les intencions, van decidir comprar-se un pis. A l’any 2008 ha estat per a ells un mal any, han vist com al juliol va pujar fins un màxim històric del 5,393%. En arribar el 2009, ha començat a baixar; ahir mateix es va situar en el 2,924%. És per tant, una reducció important per totes aquelles famílies que tenen de pagar cada mes el rebut de la hipoteca, si bé el tipus final d’interès hipotecari, ve augmentat amb un recàrrec que aplica cada banc, denominat “diferencial hipotecari”.

Es tracta d’una baixada que afectarà sens dubte als titulars d’una hipoteca, en una baixada del import de la quota, però també hem de tenir en compte un altre factor: segons la Sociedad de Tasación, en els últims mesos, els pisos nous en les capitals, ha davallat en un 6,6%. La qual cosa vol dir, que les famílies que van comprar en el boom expansiu urbanístic, ara es trobaran en que amb la baixada, el preu de la seva hipoteca es superior al valor del seu immoble; és l’anomenat
negative equity.

Un altra dada a tenir en compte, es que segons la Agencia Negociadora de Productos Bancarios (ANPB),
“més del 80% de les famílies destinen imports superiors al 40% del seus ingressos a pagaments financers, i un 16% de aquestes famílies s’han vist obligats a retardar el pagament de al menys una mensualitat en els últims dotze mesos”.

El Govern ha recolzat a la banca per a evitar la possible fallida de moltes entitats bancàries; es a dir, davant d’una possible gran morositat per part dels hipotecats, els bancs han rebut l’ajut del Govern per provisionar els préstecs.
Potser caldria preguntar-se: ¿No seria millor, recolzar econòmicament a les persones que tenen dificultat en pagar les seves hipoteques, que ajudar als bancs en el provisionament de les quantitats prestades?
Ara amb els ajuts, els bancs quedaran sanejats, però si algú no pot pagar la quota durant tres mesos, el banc executarà la garantia hipotecaria i el moros perdrà el seu pis.
No s’entén, com des d’un Govern que diu estar per ajudar a les persones, només s’ajuda a la banca?

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]