miércoles, 12 de noviembre de 2008

(12 Nov 2008) Des de la meva finestra

Subvencions pels més poderosos

En el nostre país, les pujades de tarifa en el rebut de la llum, venen sent habituals en els últims anys; ara fa poc han llençat un globus sonda demanant una pujada del 31%; un percentatge que acabarà en un 10% que imposarà el Govern, en fer-se passar per un executiu “moderat”, quan el que ja tenien previst, era pujar aquest percentatge. En fi, tot una comèdia justificada en un suposat “dèficit tarifari” d’unes companyies elèctriques que
cada any presenten uns beneficis multimilionaris.

De tota manera, la generació d’energia elèctrica d’origen hidràulic i nuclear, tenen uns costos molt baixos i deixen un gran marge de beneficis.
A ningú escapa, que la generació nuclear, pot arribar a ser perillosa i aquesta es la raó, que fa que la energia renovable o verda, estigui socialment molt ben vista. Però pocs ciutadans són conscients, de què aquestes instal·lacions renovables i verdes, es subvencionen via rebut de la llum; que aquestes primes es consideren com un cost afegit del sistema elèctric.

Els usuaris de electricitat espanyols, pagarem al 2008, uns 2.859 milions d’euros i 3.653 milions al 2009, per subvencionar les energies renovables. Si fem números i tenint en compte un cens oficial de 46 milions de persones, per l’any vinent, cada ciutadà tindrà de pagar una mitjana de 80 euros, en canvi si es pren com a referència el numero total de usuaris, uns 25 milions de contractes, a cada usuari li correspondrà pagar uns 146 euros al 2009.

Sembla que ningú discuteix que les renovables són fonts energètiques que disminueixen la dependència que té Espanya, tant del petroli com del gas exteriors. Tampoc es negarà, que les renovables no emeten diòxid de carboni a l’atmosfera.
El que no ens sembla correcte, és que en un país amb una economia de “lliure mercat”, es subvencioni amb els diners dels nostres impostos, l’energia verda. No ens sembla correcte, que es subvencioni a la banca i a les elèctriques, es a dir, als més poderosos econòmicament parlant. Unes subvencions que es veuen retallades quan es tracta de pagar l’atur als damnificats de la crisi econòmica, aquests sí que tenen un dèficit tarifari. Tampoc les petites empreses tenen subvencions.
Sempre havíem pensat, que les subvencions eren per ajudar als dèbils, però no pas pels rics.


Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]