jueves, 8 de enero de 2015

Des de la meva finestra


El Govern dels Millors compra el deute de l’esquí

A finals de desembre vam saber que l’estació d’esquí, Boi Taüll, passava a mans de la Generalitat, o millor dit, s’afegia a la llista de estacions d’esquí que ja tenia la Generalitat, doncs ja fa temps que està invertint en el negoci deficitari de la neu. Set de les deu estacions d’esquí alpí que hi ha a Catalunya ja estan en mans de la Generalitat a traves de l’empresa FGC, són: La Molina, Vall de Nuria, Valter 2000, Espot Esquí, Port Ainé i ara Boi Taüll. 

Boi Taüll feia anys que estava immersa en una greu crisi econòmica. Últimament, el funcionament de l’estació ha estat condicionat per la conflictivitat laboral que es va iniciar quan l’empresa va presentar un concurs de creditors, al que van seguir uns quants expedientes de regulació d’ocupació i vagues, reclamant els salaris impagats.  Boi Taüll ha plegat al tenir greus problemes econòmics, generats per grans deutes. 


El vergonyós, és que un diari molt subvencionat per la Generalitat, informi en el sentit de que “La Generalitat compra l’estació d’esquí de Boí Taüll”, quan realment la situació no és aquesta en absolut: Boí Taüll tenia un crèdit de 7,3 milions amb l’Institut  Català de Finances (ICF), un deute que l’empresa Promocions Turístiques de la Vall no pot pagar. Per tant, el que ha passat, és que l’empresa a utilitzat la donació en pagament, es a dir, simplement han donat les claus a la Generalitat i punt.


No és en absolut justificable ni creïble, que la Generalitat “compri un deute” de 7,3 milions, quan tal cosa podria ser considerada com una malversació de fons públics.
La Administració va deixar un crèdit de 7,3 milions que no pot cobrar i es queda les instal·lacions, com en altres ocasions. El que passa que en aquest cas, li dona a l’empresa que no paga, un milió per la compra “dels actius necessaris per mantenir l’activitat en el complex”. 

En principi, sembla que un Govern “dels millors” com deia Mas, no podrà explicar amb massa coherència, que l’Administració, amb els impostos de tots, es dediqui a subvencionar l’oci hivernal a les classes mitjanes altes, quan tots saben que la neu es un negoci deficitari.
No sembla pas, que aquesta inversió (i les anteriors) pugui ser considerada una prioritat, quan tenim 600.000 aturats oficials a Catalunya.

Està clar que mantenir les pistes d’esquí obertes, generen una activitat econòmica en els voltants. El problema recau, en que les pistes generen una activitat econòmica externa, però les pistes no en perceben les rendes, mentre els negocis externs no podrien fer res sense les pistes.

Aleshores, que es pot fer per tal de que les pèrdues no caiguin sempre a sobre dels soferts contribuents?


Segurament hi haurà altres solucions, però un sistema que ja està funcionant en altres indrets, és que l’Administració forci la creació d’un consorci empresarial regional, participat per totes les empreses del sector turístic de la zona, per tal de que es faci càrrec de l’estació. Part dels beneficis de hotels, restaurants, botigues i altres, podrien subvencionar les pèrdues a les pistes, mitjançant una mena d’impost turístic en tota la zona.


Simplement volíem deixar constància, de que ens estranya, que en un Govern dels Millors, no hi hagi ningú a qui se li hagi acudit aquesta solució o alguna altra millor, que no sigui carregar els 8,3 milions d’euros als ciutadans de Catalunya.

Etiquetas:






<< Inicio

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]