sábado, 29 de octubre de 2011

La Tira


  
Alcalde, feu-nos Partícips i Participarem en la Participació Ciutadana
 
El passat dijous va tenir lloc en el Saló de Plens de l’Ajuntament de Lleida, la signatura de Convenis de l’Ajuntament amb les entitats veïnals de la ciutat. Com a representació institucional, l’Alcalde i la nova regidora de Participació, Arderiu, qui va fer un discurs, que al menys podem entendre com “poc sincer”.
Tot parteix d’una concepció liberal-autoritària de la política democràtica instaurada al país. Acostumats com ens tenen, a interpretar la Participació Ciutadana com un acte puntual, en forma de recolzament soterrat al poder institucional, però mai de participació real en el govern, per tant aquest, no es pot sentir defraudat, si la gent afirma no creure en ell.
Es evident però, que els antecessors de la regidora en el càrrec han tingut el mateix concepte de participació ciutadana, per tant està clar, que Arderiu (de qui ja coneixem el tarannà) no fa més que continuisme de tràmit.

Si mireu al vostre voltant, veureu com la participació ciutadana en aquesta ciutat, es limita a votar cada quatre anys i això si és que es va a votar, perquè el clar guanyador de les eleccions des d’un temps cap aquí, ve sent l’abstenció, un resultat que alguna lectura ha de tenir, per fer repensar als partits, sobre una reforma estructural de la democràcia.

En la nostra estructura democràtica, està instaurat que no són “políticament correctes”, altres formes de participació que no siguin la de votar quan arriben unes eleccions o fer aglomeració quan arriba la Festa Major. Fins i tot, s’arriba a comprar un simulacre de participació ciutadana en actes institucionals, amb canapès o coca amb xocolata.

Si Arderiu, que és el mateix que dir l’Alcalde, vol que hi hagi a la ciutat una veritable participació ciutadana, té molta labor a fer, ja que la llosa que en aquest sentit aplana l’Ajuntament es molt pesada, perquè quina participació ciutadana va haver per exemple, en l’assumpte de les antenes al Secà, a Rambla Catalunya o a Avinguda Garrigues. Quina participació va haver a Bordeta, quan els hi volien posar l’aigua del canal d’Urgell o amb l’assumpte del carrer Palauet. Amb les contribucions especials a Camí de Montcada. Amb el projecte dels Camps Elisis o la plaça Blas Infante a Cappont. Amb la permuta de parcel·les al campus de la UDL. Amb el parking de Ricardo Viñes. Amb la seguretat ciutadana als carrers de Bordeta, quan van haver de fer patrulles urbanes. Amb els intents dissimulats de posar la Mesquita als barris, que van haver d’aturar-se per les mobilitzacions?
Si Arderiu, que és el mateix que dir l’Alcalde o dir el Partit Socialista a Lleida, volen que hi hagi Participació Ciutadana, el primer que han de fer, és fer-nos Partícips als lleidatans, de quant devem des de l’Ajuntament, perquè, és veritat que devem més de 200 milions d’euros?
I si l’Ajuntament es casa de tots, perquè no ens obriu tots els expedients i assumptes municipals als Veïns de Lleida, per poder-nos assabentar de tot?
¡ Alcalde, feu-nos Partícips i Participarem !

Si hi ha un sentiment comú entre els Veïns de Lleida, és que l’Ajuntament no ens escolta, ni verbalment, ni contesta els nostres escrits de petició, ni vetlla pels interessos veïnals, sinó que sembla vetllar per altres coses. És una percepció comuna, que “casualment” es dedica a afavorir certes empreses, sense perdre de vista que una de les principals activitats municipals es posar multes de trànsit, es a dir, solucionar inquietuds ciutadanes, no, però recaptar tot plegat, sí.
Es fan obres caríssimes que ningú ha demanat i per tant, sense cap participació ciutadana, algunes d’una utilitat dubtosa, en detriment d’altres actuacions senzilles que si han estat reiteradament sol·licitades, ja sigui en reparacions en vials públics o actuacions de seguretat ciutadana.

Si en comptes d’un simulacre, volen tenir una veritable Participació Ciutadana, només pot ser quan les inquietuds ciutadanes siguin decisives en el govern.
En resum, segons ells va estar un discurs “políticament correcte”, però totalment allunyat de la realitat ciutadana.

Etiquetas:


El llapis impertinent

Rubalcaba entra a saco en la propaganda electoral


Etiquetas:


viernes, 28 de octubre de 2011

Cartes al Director

Els atacs a Duran Lleida, ara la Teresa Cunillera

Recentment la Sra. Cunillera candidata del PSC per Lleida a les generals del proper dia 20 de novembre, que carregava contra el Sr. Duran Lleida per les seves declaracions sobre el PER quan va dir: “fereix l’honestedat dels que van venir a Catalunya i dels que es van quedar a Andalusia”, ho va afirmar en una visita a la Casa d’Andalusia d’aquí Lleida. També el va acusar de fer populisme i demagògia.

Però, Sra. Cunillera, no m’ho puc creure, vostè ens ha de defensar als catalans i lleidatans en les properes eleccions generals, amb aquests comentaris? Pregunti als pagesos de Bell-lloc d’Urgell, el seu poble, i en general als de tot el Pla d’Urgell si els sembla encertat o no, el que va dir el Sr. Duran Lleida sobre el PER. No creu que també els agradaria a tots els jornalers de la província de Lleida, que un cop acabada la collita de la fruita poguessin cobrar un subsidi? Doncs perquè es permet a Andalusia i aquí a Catalunya no. I encara creu, que això és fer populisme i demagògia?

Fa uns dies la consellera de Igualdad i Bienestar Social de la Junta de Andalucía va comentar: “mentre els catalans i degut a les retallades, han de tancar residències de gent gran, nosaltres a Andalusia n’inaugurem de noves”. I aprofito per preguntar-li, Sra. Cunillera, com a vicepresidenta primera del Congrés en funcions, quina comunitat autònoma de les dues aporta més diners a l’Estat? I llavors no creu que el populisme, demagògia i la poca solidaritat ve d’Andalusia.

Ramon

--------------------------------------------------
Nota de la Redacció: Les Cartes al Director aniran degudament identificades i no podran contenir insults, ni ser ofensives, en tot cas, no seran la nostra opinió sinó la del signant. En cap cas es mantindrà correspondència amb els autors. Les Cartes al Director es poden enviar a la nostra adreça: ilergeta386@gmail.com

Etiquetas:


jueves, 27 de octubre de 2011

Des de la meva finestra



Un Impost de Patrimoni purament demagògic

A finals de setembre, el Congrés va convalidar el Reial Decret restablint el Impost de Patrimoni, encara que s’ha modificat: ara el mínim exempt serà de 700.000 euros, amb unes previsions de que afectarà 160.000 contribuents, per obtenir una recaptació esperada de 1.000 milions d’euros.

Faig meva l’apreciació de que en una campanya electoral s’han de valorar els projectes que aportin solucions a la ciutadania, els demés tots fan nosa. Des d’aquest punt de vista, m’atreveixo a qualificar la proposta de Rubalcaba en recuperar l’Impost de Patrimoni, com una escena de guinyol adreçada a un públic no sé si infantil, però sí submís i acrític. Fins i tot, la premsa en general, ho recolzà sense analitzar-ho mínimament?

Electoralment parlant, queda molt bé reivindicar una mena d’ideari socialista: “restablir l’impost, a fi de que paguin més els rics per eixugar el dèficit públic”, el que no ens diuen amb total intencionalitat, és que el candidat Rubalcaba, sent en aquest moment un ciutadà sense càrrecs governamentals, li mana al President del Govern restaurar aquest impost, i aquest acata immediatament i submisament unes ordres il·legítimes?
Hem de tenir en compte també, que aquest impost està traspassat a les Comunitats Autònomes, on el poden bonificar, fins i tot amb el 100%, però a més, poder modificar el tipus impositiu, les deduccions o el mínim exempt, es a dir, que per la via de la modificació en poden suspendre l’aplicació.
El candidat socialista diu que amb aquest impost vol “reduir l’atur juvenil”, quan sap molt bé, que els impostos no són finalistes i per tant, cada Comunitat Autònoma ho podrà emprar en el que decideixi.
Per altra banda tampoc explica que es tracta d’una decisió amb caràcter retroactiu, ja que s’aprova al setembre a efectes de primers de gener. Un particularitat que està prohibida per la Constitució en crear inseguretat jurídica.

Sembla que el més adequat seria, aconseguir ampliar la base del sistema impositiu estatal, de manera que el més gruixut de la càrrega impositiva no sigui pels assalariats. L’objectiu tindria de ser recaptar, però a la vegada incentivar el creixement de la economia.

Sempre he pensat que la condició de ciutadà comporta uns drets, però també uns deures com poden ser, respectar la llei i pagar els impostos, malgrat que al marge de les idees de cadascun, des de fa anys, trobo a faltar un deure ciutadà com és l’interès per la política, si més no, un voler saber en que es gasten els nostres diners.

En una comunitat de propietaris demanem als administradors, comptes, factures i poder prendre decisions, l’Administració d’un país ve a ser similar, encara que amb molts més veïns i un pressupost mol més gran.
Tindrem algun dia, els veïns d’aquest país, interès per saber com es gestionen els nostres diners?

Etiquetas:


miércoles, 26 de octubre de 2011

El Confidente


Recortes para todos, mientras se dan generosas subvenciones en "Cooperación Internacional"

Oficialmente, tenemos en este país 4,4 millones de parados sin futuro, con unas arcas públicas no ya agotadas, sino con unas deudas tan grandes, que no sabemos como las podremos devolver. Hoy estamos en un país intervenido de facto, pues los recortes y reformas el año pasado, son muy similares a las aplicadas en Grecia, país oficialmente intervenido por la UE; es decir no es la misma forma, pero sí el mismo fondo.

Ahora que se va Zapatero, responsable del desastre y “supervisor de nubes”, nos deja una última bromita, que no sé si calificarla como una bobada sectaria, o como una acción histriónica digna de un “tonto de pueblo”. Lo cierto es que a pesar de las dificultades por las que está pasando este país, nuestro Presidente otorga suculentas subvenciones a otros países.

En virtud del Real Decreto 794/2010, se han dado “subvenciones y ayudas de cooperación internacional”. En 2010 se concedieron en cuatro trimestres y en el presente año, se han concedido ya dos trimestres.
Sólo las subvenciones publicadas del segundo trimestre de 2011 suman ya 80 millones, que deben ser unos 320 millones de € anuales.
Lo cierto es que Zapatero en sus años de Gobierno, ha sido muy generoso con estas subvenciones año tras año, con la excusa de que se subvenciona en origen para que no emigren a nuestro país.

Cabe resaltar que en el RD 794/2010, se pone como condición: “Acreditar de la existencia de crédito adecuado y suficiente para la financiación de las subvenciones o ayudas”, por lo que si las arcas públicas están vacías y deudoras, no entiendo como se pueden dar legalmente estas subvenciones. Añado por demás, que las subvenciones aunque estén reguladas por una ley, pueden convocarse o no; la convocatoria siempre es potestativa del Gobierno.

Como triste resumen, podríamos decir que este país, con subida de impuestos, congelación de pensiones y recorte de sueldo a funcionarios, todo lo cual conlleva, un recorte de sueldos por afinidad, con recortes en sanidad, educación y en general recortes para todo, nos permitimos otorgar subvenciones millonarias a otros países, en aras a la “Cooperación internacional”. ¡Qué generoso es nuestro Gobierno con otros países!


Subvenciones a terceros países

Listado subvenciones BOE 2 trim 2011

Decreto Ley 2010

Concesiones 2010 y 2011

Etiquetas:


martes, 25 de octubre de 2011

Col·laboradors


Cosas sobre el teléfono móvil que muchos usuarios desconocen

¿Tienes una emergencia?
El número de emergencias en todo el mundo es 112. Este número puede ser marcado aunque el teléfono esté bloqueado.

¿Dejaste las llaves dentro de tu coche y estás lejos de casa donde tienes otro control remoto para abrirlo?
Pues bien, la solución está en que llames a tu casa y que alguien acerque el mando de apertura al teléfono. Tú tendrás que mantener el teléfono a aproximadamente 20 cm de distancia de la puerta del coche. Al hacer esto… ¡Bingo, los seguros saltan! También sirve para el Maletero.

¿Se te agotó la batería del teléfono móvil?
Todos los móviles tienen una reserva de carga en sus baterías que al marcar *3370# automáticamente. Se activa, dándote hasta un 50% de carga adicional.
Cuando vuelvas a recargar tu teléfono, volverá a recargarse automáticamente y tendrás otra reserva para otra ocasión.

¿Qué hacer si te roban el móvil?
Los comerciantes de móviles mantienen oculta esta información para que el ladrón siga utilizando el servicio y consumiendo y a su vez, la víctima del robo compre otro teléfono y siga consumiendo también.
Necesitas obtener el número de serie de tu equipo, para obtenerlo marca *#06# SIN LLAMAR y sin más, en el visor aparece un código. Este código único en todo el mundo es el número de serie de tu equipo.
Toma nota del mismo y consérvalo en un lugar seguro.
Si te roban el móvil, avisa al operador de tu compañía y dale este código. Esto va a permitir que el móvil sea bloqueado completamente, aunque el ladrón cambie la tarjeta SIM.
Probablemente no recuperes tu móvil, pero por lo menos vas a tener la seguridad de que quien lo haya robado no va a poder utilizarlo nunca.

LO MAS IMPORTANTE de esto, es que si todos los usuarios tomaran esta precaución, el robo de móviles seria inútil, así que toma nota y difúndelo.

Etiquetas:


lunes, 24 de octubre de 2011

Opinió


"Si te portas bien conmigo....."

A primeros de octubre apareció en el periódico El Mundo, que el Ministro de Fomento y número dos del PSOE, José Blanco, se había reunido con un empresario en una gasolinera gallega. De entrada parece un lugar poco adecuado para reunirse un Ministro, pues siempre hemos oído que los ministerios son edificios donde sobran despachos.

Se dice que el Ministro mantuvo varias reuniones con el empresario de Lugo, propietario de la farmacéutica Nupel, Jorge Dorribo, ahora acusado de delitos de fraude en subvenciones públicas, falsedad documental, alzamiento de bienes, blanqueo de capitales y fraude fiscal, quien en su declaración ante la Juez del caso, declaró haber pagado al ministro Blanco y a través de su primo, Manuel Bran, 400.000 euros en efectivo y facturas infladas, a cambio de recibir ayudas públicas.

Según la información, la cita fue concertada en la gasolinera por Bran quien llamó al ministro desde su teléfono, intervenido por orden judicial. Se dice también que el empresario Dorribo declaró ante la Juez, que en el interior del coche, el ministro le dijo: “Si te portas bien conmigo, yo me portaré bien contigo”. Blanco admite la reunión en gasolinera y que Dorribo le pidió que hiciera gestiones ante Sanidad, pero sostiene que luego no las hizo, sin embargo publican que la revista Unedysa aporta un documento oficial donde se notifica la concesión de una ayuda a laboratorios Nupel. Hasta el momento, el Ministro ha intentado desmentir al empresario sin demasiado convencimiento.

El asunto está en manos de la Juez San José, persona que parece, no es fácil de amedrentar, por tanto el Ministro Blanco tiene un problema, o varios, según se mire, porque la Juez puede preguntarse varias cosas: en primer lugar, cómo es que un empresario tiene el número de teléfono particular de un Ministro, en segundo lugar, que hacía un Ministro como él en una reunión de gasolinera y en tercer lugar, que significa esto de “Si te portas bien conmigo, yo me portaré bien contigo”. La Juez puede Incluso, decidir preguntarle dentro de dos meses al ya ex Ministro Blanco, algo así: “Señor ex Ministro, que significaba para usted desde su cargo, esto de portarse bien?”. A saber que contestaría Pepiño (apodo que molesta mucho al Ministro, aunque tengo entendido, que en un principio en el partido le llamaban Blanquiño).
Claro que ya puestos en harina, me preocuparía que este hipotético “portarse bien”, tuviera que ser pagado con fondos públicos.

Una situación muy comprometida para nuestro aún Ministro parlanchín, que sin duda le dejará, no sabemos si hundido pero sí bastante tocado. En resumen, yo a todo esto le llamaría socialismo de pandereta y poco más.

Mijail

Etiquetas:


domingo, 23 de octubre de 2011

El llapis impertinent

El PSC va votar en bloc, a favor de la modificació a la Constitució del "Dèficit zero"

Etiquetas:


viernes, 21 de octubre de 2011

Col·laboradors





Protestas de Indignados en Estados Unidos
  
Las violentas revueltas de enero en Túnez y Egipto, en lo que se ha dado en llamar la primavera árabe, cristalizaron en España con el movimiento pacífico del 15-M, al que no se dio importancia en un principio por parte de la clase política. Cuando el movimiento tomó cuerpo social y persistencia, fue cuando los gobernantes empezaron a sentirse molestos con la protesta.
Las protestas africanas, sumadas a las españolas han destilado un espíritu que está empezando a prender en otros países. En Reino Unido, donde en el mes de agosto, además de protestas tuvieron lugar graves y violentos disturbios.


Ahora empiezan a haber protestas pacíficas en Estados Unidos, donde Obama ya se ha visto obligado a declarar que comprende sus motivos.
El pasado domingo, 15-O, estaba convocada manifestación de indignados a nivel internacional. En Estados Unidos, 68 ciudades se han sumado a las protestas en contra de las políticas que han llevado a la tasa de desempleo más alta en toda su historia. Sólo en Nueva York, Times Square concentró más de 5.000 manifestantes.
Hace sólo un mes que el movimiento Occupy Wall Street tomó las calles de Nueva York. El diario USA Today y la empresa de sondeos Gallup, coinciden al publicar sus encuestas, en que el movimiento cuenta ya con un 78% de aprobación por parte de los estadounidenses.
En todos estos países el motor de las protestas viene siendo el mismo:
El descontento social.


Etiquetas:


jueves, 20 de octubre de 2011

Cartes al Director

Duran Lleida i el PER

Sr. director
Primerament vull recordar a tothom que jo sóc totalment apolític però mitjançant aquesta carta vull donar tot el meu suport i expressar la meva solidaritat vers el líder d’UDC el senyor Josep Antoni Duran Lleida sobre el que va dir recentment que a ell no li sembla just, que els pagesos catalans no puguin collir la seva fruita perquè no els hi surt a compte pels baixos preus que els paguen i en canvi a altres regions d’Espanya i amb la nostra contribució, reben un PER, per passar-se tot el dia al bar .Aquest comentari ha estat publicat per tots els mitjants de comunicació del país. I estic totalment segur que prou que hi deuen d’estar d’acord amb ell tots aquells propietaris de les petites explotacions agràries, sobretot aquí a Lleida, que amb el preu que els paguen de la fruita ni tant sols cobreixen les despeses de conrear-la.

El Sr. Duran no va mencionar en cap moment les regions (Andalusia i Extremadura) i es van donar per al·ludits on, al meu parer, de forma injusta uns jornalers cobren un subsidi agrari quan han cotitzat uns pocs dies a l’any i en canvi aquí a Catalunya, i a altres llocs d’Espanya, els jornalers agraris no el poden cobrar. Per denunciar aquesta injustícia ha rebut critiques de tots els partits polítics, especialment de PSOE i també del PP malgrat els polítics d’aquest partit no fa gaire temps pensaven com el líder d’UDC. Li han arribat a dir que amb aquestes paraules insulta als andalusos i extremenys i que aquestes expressions són elitistes i xenòfobes. Mare de Déu quins disbarats que hem de sentir.

Insults? On són els insults? O és que no ha dit una gran veritat? El que passa és que amb el PER els polítics andalusos i extremenys tenen molts vots captius i gaudeixen d’un gran clientelisme polític. De com pensa el Sr. Duran sobre aquest assumpte hi pensa la immensa majoria de ciutadans i polítics, fins i tot els de les mencionades regions, però es nota que s’atansen unes eleccions generals i la hipocresia dels partits polítics és latent i manifesta.

El Sr. Guerra, aquell polític del PSOE que es jactava d’haver retallat l’estatut català quan es tramitava al Congrés, com ho hagués fet un fuster amb un ribot, va arribar a dir que al Sr. Duran li preocupava que els jornalers andalusos cobressin 450 euros del PER, quan ell es passava la vida allotjat a l’hotel Palace de Madrid. I jo li pregunto al Sr. Guerra, on s’allotja vostè quan va a Madrid a les sessions del Congrés dels Diputats? O és que al ser un diputat de fora de Madrid no té les mateixes dietes i els mateixos complements que el Sr. Duran?

Ramon

--------------------------------------------------
Nota de la Redacció: Les Cartes al Director aniran degudament identificades i no podran contenir insults, ni ser ofensives, en tot cas, no seran la nostra opinió sinó la del signant. En cap cas es mantindrà correspondència amb els autors. Les Cartes al Director es poden enviar a la nostra adreça: ilergeta386@gmail.com

Etiquetas:


miércoles, 19 de octubre de 2011

La Tira



La “cohesió social” a l’estil Ros
  
Ahir finalment, no va tenir lloc un desnonament anunciat a una família de l’Avinguda València, per no pagar dos mesos el lloguer.

D’entrada, si al fet de tirar al carrer una família per no haver pagat dos mesos, ho posem al costat d’un altre fet que també es dona en el mateix país, com és que uns banquers ineptes, s’emportin tranquil·lament cap casa, uns sobresous milionaris “per la patilla”, pagats des de l’entitat bancària d’on eren directius i que ara està descapitalitzada (a capitalitzar amb diners públics), pot ser que calgui dir, que comparant ambdós fets, és inevitable que es vegin com una mica desproporcionats, o si més no, com que la justícia en aquest país es clarament injusta.

Si la llei diu, que qui no paga el lloguer o la hipoteca pot ser desnonat, el propietari del pis llogat o el banc hipotecari, tenen tot el dret a exigir el desnonament i per tant la recuperació del pis.
Un altra cosa és, que quan una família no pot pagar el lloguer per causes de la precarietat econòmica (que ja s’està fent endèmica al nostre país), els Serveis Socials de l’Ajuntament, s’han de encarregar de buscar una solució a aquest problema, encara que sigui temporal, amb més motiu, quan l’Ajuntament té pisos deshabitats.

Pressionat en època electoral, per una concentració de gent davant l’edifici on estava previst el desnonament, l’Alcalde de Lleida declarà a la premsa, que els Serveis Socials de l’Ajuntament, fa temps que estan fent un seguiment d’aquesta família i que els hi van oferir un pis social per la meitat de lloguer del que ara paguen, però el van rebutjar. En saber tal cosa, la família va declarar reiteradament, que en cap moment els Serveis Socials els hi han ofert res.

Si l’Ajuntament no va poder solucionar el problema parlant amb la família catalana, quan troba solucions per altres famílies immigrants, queda bastant malament, però si l’Alcalde públicament i des del seu càrrec, ens diu una mentida, queda pitjor, molt pitjor.

En tot cas, li tindrem de recordar a l’Alcalde Ros, que la seva màxima de sempre és “aconseguir la cohesió social”, quan sembla ser, que això només són paraules, si de cas xerrameques, però no realitats.

Etiquetas:


martes, 18 de octubre de 2011

Des de la meva finestra



Malgastadors sense fronteres
Al mes passat la firma Deloitte, va donar a conèixer l’auditoria feta als comptes de la Generalitat, indicant que hi ha un dèficit del 4,2% del PIB al 2010, que es quantifica en 8.350 milions d’euros. Però el més esgarrifós, és quan diu que la Generalitat té uns deutes aplaçats per 54.000 milions d’euros fins l’any 2020.

De les declaracions del conseller d’Economia: “l’auditoria reflexa els comptes que ha donat la Intervenció General de l’Estat i serveix per fer una fotografia ajustada de la situació, però no per buscar irregularitats”, es desprèn l’estat de comptes, on no semblen estar inclosos ni deutes camuflats ni irregularitats comptables, si és que ni han.

Des del anterior Govern, s’ha valorat l’auditoria de formes diferents: des del PSC es diu que tot és fruit d’un canvi en el mètode de càlcul, mentre que des de ERC i ICV, ho atribueixen a que hi va haver una caiguda d’ingressos mentre es mantenien les despeses socials. En definitiva, unes excuses de mal pagador, per intentar dissimular o justificar d’alguna manera, que van estar uns malgastadors sense fronteres en la seva labor de Govern, al estirar més el braç que la màniga.

A finals de setembre el Govern va aprovar (desprès s’haurà d’aprovar al Parlament) una Llei d’Estabilitat Pressupostaria, que limita el dèficit públic al 0,14% del seu PIB, a partir de 2018, ja que l’aprovació d’aquesta normativa era un compromís que el Govern va prendre amb el PP, perquè amb la seva abstenció, es pogués aprovar els Pressupostos de la Generalitat per 2011.

Està bé que s’hagi fet aquesta auditoria, però el que ha de fer el conseller d’Economia, és investigar tots els racons comptables de la institució i publicar tots els resultats. Els contribuents tenim tot el dret a saber com s’han gastat o malgastat els nostres impostos durant aquests anys, i el deute és molt gran. Publicitar i esbombar unes irregularitats certes i comprovades, és un mètode que electoralment parlant, afecta negativament als seus autors, per tant sembla un bon sistema per a prevenir aquestes situacions en un futur.

El més decebedor pels ciutadans en saber-se aquestes dades, és tenir el convenciment de que els autors no seran ni jutjats ni molt menys condemnats per la seva mala gestió, fins i tot per possibles malifetes. Que puguin ser jutjats i comdemnats els polítics que incompleixen les lleis, els polítics delinqüents i malgastadors, és un dels punts que porten els “Indignats” en el seu ideari mundial, però no només ho demanen des de aquesta plataforma internacional, sinó que ho demanem gairebé tots els ciutadans.

Aquest és sens dubte, uns dels grans problemes a resoldre per la democràcia, perquè si aquest problema no es resol satisfactòriament pels ciutadans, la democràcia com sistema sempre estarà posada en entredit.

Etiquetas:


lunes, 17 de octubre de 2011

Col·laboradors



Consejos para ahorrar energía eléctrica

Tener libertad para elegir compañía suministradora de luz es fundamental para todo consumidor al que le gusta comparar precios, calidades y servicios, pero con independencia de la elección que hagamos, siempre es bueno tener en cuenta una serie de consejos que nos permitirán un importante ahorro en la factura de la luz con cualquier compañía y más ahora que no paran de subir las tarifas anualmente.

- Usar bombillas halógenas de bajo voltaje, mejor las lámparas fluorescentes compactas. Duran ocho veces más que las convencionales y ahorran hasta un 80 % de energía. Pero aún consumen menos las lámparas con LEDS, aunque todavía son caras.

- Mantener las luces encendidas sólo cuando sea necesario.

- Elegir electrodomésticos de bajo consumo. Se distinguen porque llevan una etiqueta con una letra (A, B, C, D, E, F, G), los de letra A son los más eficientes en cuanto a consumo, los de la G son los que consumen más.

- En lugar de apagar con el mando a distancia el televisor, vídeo y equipo de música, desconectar el interruptor. Por ejemplo, un televisor apagado con el mando a distancia consume unos 15 vatios por hora.

- Ahorraremos más de un 50 % en calefacción si nos decantamos por acumuladores de calor y contratamos la tarifa nocturna.

- Ahorremos entre un 20 y un 40 % en calefacción con un buen aislamiento térmico: burletes en las puertas y ventanas, mejor con doble acristalamiento y mucho mejor con cristales con cámara de vacío.

- Regular el termostato del frigorífico en invierno y en verano conforme a la temperatura ambiente. Cada grado de más, supone un aumento del consumo de energía eléctrica del 5 %.

- No introducir alimentos calientes en el frigorífico o congelador.

- Utilizar programas de lavado con agua fría o templada. El 90 % del consumo de energía de una lavadora proviene de calentar el agua.

- Si no tenemos lavadora y lavavajillas con programas para media carga, esperar a tener ambos completamente llenos para ponerlo en funcionamiento.

- Siempre que podamos, utilizar olla a presión o de las llamadas rápidas. Así ahorramos energía y tiempo.

- Contratar la potencia y la tarifa eléctrica que más se ajuste a nuestras necesidades.

Etiquetas:


viernes, 14 de octubre de 2011

El Confidente



Unas rebajas muy antipáticas

La OCU acaba de publicar, que los españoles vamos a gastar este año 400 euros menos en la cesta de la compra con respecto al año pasado, achacando las causas a la crisis, la congelación en pensiones, el recorte de sueldos a funcionarios y la finalización de muchas prestaciones por desempleo.

Este menor gasto anual en la cesta de la compra, desde luego no es casual y puede ser muy sintomático, en el sentido de predecir un poco qué futuro nos espera.
Está claro que la clase política gobernante ha ejercido a modo de “manirroto sin fronteras”, contrayendo una deuda aberrante, que tendremos que pagar obligadamente entre todos. Una deuda (más sus intereses) que forzosamente deberemos detraer de alguna fuente de ingresos. Subir el IVA, congelar las pensiones, rebajar el sueldo a funcionarios y dar por agotadas las prestaciones por desempleo más antiguas, ha sido la primera medida; lo cierto es que estamos aplicando ya, medidas de país rescatado por la UE, aunque no son suficientes, pues nuestro país está todavía entre los estados “oficialmente rescatables”.

Con todo ello, se habrán acabado algunas leyendas urbanas: si no tienes un coche caro no eres nada, no cambiar de coche cada tres años y de piso cada cinco, es mal síntoma, si no vas asiduamente a un gimnasio de élite y una vez al mes a un casino de Las Vegas, no estás entre los mejores, si no vas a cenar de buen restaurante cada sábado, es que no has triunfado en la vida, si no tienes treinta camisas en el armario no tienes clase, si no vas de vacaciones cada año a Estados Unidos, no tienes caché, si no vas a esquiar cada año a una estación cara, no estás en órbita, etc. Estos tópicos insensatos están siendo barridos ahora por la realidad, cuando muchos de sus promotores o seguidores, están ahora agobiados buscando empleo.

Soy consciente de lo arriesgado que es el oficio de profeta, pero el panorama podría ser algo así: podríamos ver como persisten las congelaciones de pensiones y todo tipo de prestaciones (si es que no hay más reducciones), puede que veamos como continúan los recortes salariales en todos los ámbitos laborales (un ahorro laboral, que podría cobrar el Estado, en forma de incremento en impuestos empresariales), todo ello acompañado como no, por una subida generalizada de impuestos para los ciudadanos, no así para las empresas, puesto que los políticos no se atreven con ellas.

Un recorte en nuestro poder adquisitivo, que forzosamente a su vez, debe abocar a una bajada de precios, condicionada a la subsistencia de la actividad comercial.
Realmente parece un sinsentido, que el país demande un crecimiento económico, cuando nos enfrentamos precisamente a un recorte forzoso en la economía. Se trata de un enigma que seguramente tardaremos tiempo en comprender, si es que se demuestra posible.


Incluso podría ser, que en la Europa del euro, llegaran a coexistir dos tipos de países: los pobres, cuyos ciudadanos tendrían un bajo poder adquisitivo, entre los que estarían España, Portugal, Irlanda, Grecia o Italia y el resto de países ricos, que no cayeron en tantos excesos económicos; la Europa de dos velocidades no es ciencia ficción sino una posibilidad real.

Etiquetas:


jueves, 13 de octubre de 2011

La Tira



Lleida "is different"

Ja va estar prou lleig, ajornar la inauguració del Mercat de Cappont anunciada pel mes de maig, traslladant-la primer al juny, per canviar-la desprès al 14 de juliol, quan finalment es va inaugurar el dia 15 a corre-cuita.
La inauguració va ser més aviat trista per la manca de participació ciutadana i en la que només van estar presents la regidora d’Urbanisme i la de Mercats.

Consti que es va inaugurar, malgrat que hi havia un bon forat a la vorera de l’Avinguda València, un forat que suposava una possible trampa pels peus de vianants i que va estar obert durant un mes.
A l’11 de setembre molts veïns de Cappont van tenir una “Diada Indignada”, al estar tot el dia sense aigua corrent als deus domicilis, motiu: una fuga en el tub de distribució que passa per sota del vial davant el Mercat.

El 10 d’octubre es van presentar uns operaris i van obrir tota la vorera del Mercat davant on es va obrir per reparar la fuga ara fa un mes.

Veïns de la zona manifesten no entendre, com pot ser possible, que un edifici nou, en el qual es van fer noves les parts annexes de vials i voreres, hagin de tenir tantes reparacions i a poc temps de la inauguració.
Nosaltres tampoc sabem el perquè s’ha obert un altre cop la vorera: no sabem si és que estan buscant la Participació Ciutadana que no van tenir el dia de la inauguració, o si és que estan buscant la gorra que va perdre algun operari present en la construcció del Mercat? No serà que quan es van refer, la part de vials i voreres annexes es va perjudicar la conducció d’aigua que passava per allí?

Però, qui paga aquestes reparacions incomprensibles en obra nova, les paga l’empresa constructora, les paga la regidora d’Urbanisme, o és que les paguem entre tots? Perquè si les paguem entre tots (que és el més probable), ni ha com per exigir que a partir d’ara, es contracti a empreses fiables i no dignes de poder ser assimilades a aquella famosa dels còmics, de “Pepe Gotera y Otilio, chapuzas a domicilio”. Per cert, moltes de les rajoles del paviment en la part de dalt a la plaça Blas Infante, estaven desenganxades (tal i com passava en les de la Plaça Sant Joan), quan es va inaugurar l’any passat i encara continuen igual. Hi van posar ciment o no?

El nostre punt de vista, és que aquí tot és possible, senzillament perquè Lleida és diferent, tal i com deia aquell eslògan del “Spanish is different”, aquí son freqüents les Obres Públiques en forma de Nyaps o “Xapuces” Públiques.
Cadascú en pot extreure la seva pròpia conclusió.

Etiquetas:


miércoles, 12 de octubre de 2011

El llapis impertinent

La Plataforma dels INDIGNATS, fa una concentració a Ricard Viñes per tractar els problemes dels Afectats per la Hipoteca


Etiquetas:


martes, 11 de octubre de 2011

Des de la meva finestra



Teníem una PIRMI molt poc vigilada

Des de fa anys, es va aprovar la Llei 10/1997, un Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d’Inserció (PIRMI), que es materialitza amb una subvenció mensual de subsistència, derivada de l’apartat d’ajuts a famílies en risc d’exclusió social.

En teoria però, aquesta subvenció només podia ser percebuda per un membre de cada família, però degut a la permissivitat administrativa amb la picaresca, vam sentir que en algunes famílies de ètnia gitana, se’ls va comprar la “quietud”, ampliant la subvenció a tots els membres de la família majors de 25 anys.

Amb l’arribada massiva d’immigrants al nostre país, la PIRMI va experimentar un gran increment. Sembla que alguns d’aquests immigrants van copiar el sistema d’ampliar el cobrament de la subvenció, a tots els membres de la família.

A més sembla que alguns perceptors immigrants van fer us de la denominada “reagrupació familiar”, perquè a l’arribada dels seus familiars aquí, obtenien també la PIRMI i després tornaven a marxar al seu país d’origen, però la seguien cobrant.
Un altra cosa és, que persones beneficiaries del PIRMI, estiguin treballant a més en l’economia submergida. Tots aquests presumptes fraus a la llei van passar desapercebuts per l’administració.

Al passat mes d’agost i amb motiu de la escassetat de diners, la Generalitat a traves de Benestar Social i Família, va decidir posar una mica d’ordre en la percepció d’aquestes subvencions, demanant als beneficiaris “una regularització de les seves dades”. Ara i amb els nous requisits, resulta, que un 19% de tots els que cobraven el PIRMI han deixat de ser perceptors. Es a dir, dels 34.000 perceptors, 6.460 han deixat de ser beneficiaris.

Resulta injust, que mentre a uns se’ns obliga a complir la normativa a cop de sanció, als perceptors de la PIRMI (19%) se’ls hagi permès cobrar la subvenció cada més en incompliment de llei, sense cap problema ni un. Del que no tenim cap noticia, és de la reclamació administrativa perquè retornin els imports cobrats indegudament per part d’aquest 19%.

Per posar un exemple, des de fa anys, els lleidatans estem sent durament multats, simplement per parar el cotxe en doble fila quan necessitem carregar o descarregar-lo, mentre certs perceptors de la PIRMI, estaven cobrant l’ajut sense poder-ho fer, segons normativa i no han estat sancionats.

Davant de tot, podem acabar pensant que hem tingut una mala Administració i que tantes multes com hem tingut de pagar, han pogut servir per poder subvencionar beneficiaris fraudulents de la PIRMI, per exemple.

Etiquetas:


lunes, 10 de octubre de 2011

Opinió



"Japón 2.0"

En agosto de 2009, la agencia de análisis financieros norteamericana con agencia en Londres, “Variant Perception”, en su informe “Spain: The Hole in Europe's Balance Sheet”, pronosticaba un panorama muy sombrío para España: partiendo de que “España tenía la madre de todas las burbujas inmobiliarias como demuestra el hecho de que actualmente el stock de viviendas sin vender, que se cifra en un millón de inmuebles”; una cifra que se ha incrementado bastante, dos años después.

El informe opinaba que el impacto de esta burbuja será severo para el sector bancario, que a su juicio no era el más fuerte de Europa. Lo cual no se corresponde con lo que nos dijo en su día nuestro Presidente, que opinaba totalmente al contrario y nos decía (2008) que estábamos en la “Champions League” de la economía mundial. En ése momento, en 2009, el informe apreciaba una deuda inmobiliaria de 318.000 millones de euros, cantidad a la que sumando la deuda de las constructoras alcanzaba una cifra total de 470.000 millones de euros; nada, una bagatela.
Decía el informe, que “esta cantidad es alrededor del 50% del PIB español”. En ese momento estábamos con una deuda del 50% sobre el PIB, pero es que ayer se publicó que estamos ya en el 163% del PIB.

Pues nada, Zapatero no engaño, estamos en la Champions League de la Economía, sí, pero de la “Economía Desastre”.

El informe de Variant Percepción, se preguntaba con todo el sentido común, como con un paro del 25% y con un más que posible recorte de salarios debido a la deflación, cómo pueden esperar los bancos cobrar las hipotecas. Añadía que los bancos, “están escondiendo sus problemas” al no actualizar y notificar a los mercados sus deudas, además de mantener hipotecas basura.
En este sentido, el informe equiparaba a España con una nueva versión de la crisis japonesa, “Japón 2.0” decía, asegurando que dentro de poco, España tendría bancos “zombies”.

Ya que nos comparan con Japón, he estado buscando datos: el año pasado teníamos en España un déficit del 11% mientras que Japón cuando entró en la crisis, tenía un superávit del 3%. Pero, puede que algunos no sepan, que el Banco de España está actuando igual que lo hizo el Banco de Japón durante su crisis en los 90 y hasta hoy, la economía japonesa ha permanecido estancada. También convirtieron bancos en entidades agonizantes mediante ayudas masivas de capital. ¿Les suena de algo todo esto?

Como remate final añade: “El Banco de España y el Gobierno se están comportando como avestruces, con sus cabezas bajo tierra”.
Creo que el informe VP de agosto en 2009, se está demostrando cierto desde principio a fin y el Gobierno tenía estas predicciones, al ser analista de referencia para muchos países. Entiendo que lo sabían y continuaron engordando la burbuja. ¿Puede esto ser considerado un delito?
Que favor nos hubiera hecho estos Gobiernos de ZP, si sus componentes en vez de dedicarse a la política se hubieran dedicado al ballet, por lo menos no habrían hundido al país. Pero...no nos acabaremos viendo como Grecia?

Mijail

Etiquetas:


viernes, 7 de octubre de 2011

Col·laboradors



La Onda Verde

En la fila del supermercado, la cajera le dijo a una señora mayor que debería traer su propia bolsa de compras, ya que las bolsas plásticas no eran buenas para el medio ambiente.

La señora se disculpó explicando: "Es que en mis tiempos no había esta onda verde."
La cajera contestó: "Ése es nuestro problema ahora. Su generación no tuvo suficiente cuidado para preservar el medio ambiente."

Cuando llegó a casa se lo explicó a su marido, quien admitió que su generación no tenía esa onda verde en sus tiempos, con un largo comentario adjunto:

“En aquel entonces, las botellas de leche, las botellas de gaseosas y las de cerveza se devolvían a la tienda. La tienda las enviaba de nuevo a la planta para ser lavadas y esterilizadas antes de llenarlas de nuevo, de manera que podían usas las mismas botellas una y otra vez. Así, realmente se reciclaban.

Subíamos las gradas, porque no había escaleras mecánicas en cada comercio y oficina. Caminábamos al almacén en lugar de montar en nuestro vehículo de 300 caballos de fuerza cada vez que necesitábamos recorrer dos manzanas.

Por entonces, lavábamos los pañales de los bebés porque no había desechables.

Secábamos la ropa en tendederos, no en esas máquinas consumidoras de energía que sacuden 1000 vatios. La energía solar y eólica secaban verdaderamente nuestra ropa. Los chicos usaban la ropa de sus hermanos mayores, no siempre modelitos nuevos.

En ese entonces teníamos una televisión, o radio en la casa; no un televisor en cada habitación. Y la TV tenía una pantallita del tamaño de un pañuelo, no una pantalla del tamaño de un estadio.
En la cocina, molíamos y batíamos a mano, porque no había máquinas eléctricas que lo hicieran por nosotros.
Cuando embalábamos algo frágil para enviarlo por correo, usábamos periódicos arrugados para protegerlo, no plastoformos o bolitas plásticas.
En esos tiempos no usábamos un motor y quemábamos gasolina para cortar el pasto. Usábamos una segadora que funcionaba a músculo. Hacíamos ejercicio trabajando, así que no necesitábamos ir a un gimnasio para correr sobre pistas mecánicas que funcionan con electricidad.

Bebíamos de una fuente de la calle cuando teníamos sed, en lugar de usar vasitos o botellas plásticas.
Recargábamos las plumas con tinta, en lugar de comprar una nueva y cambiábamos las hojillas de afeitar, en vez de echar a la basura toda la afeitadora porque la hoja había perdido su filo.

En aquellos tiempos, la gente usaba el tranvía o autobús y los chicos iban caminando a la escuela, en lugar de usar a mamá como un servicio de taxi de 24 horas.
Teníamos un enchufe en cada habitación, no un banco de enchufes para alimentar una docena de artefactos. Y no necesitábamos un aparato electrónico para recibir señales de satélites, a kilómetros de distancia en el espacio, para encontrar la panadería (ahora pizzería) más próxima.

Tiene razón, nuestra generación no tenía esa onda verde en esos tiempos.

Así que, ¿No les parece lamentable que la actual generación esté lamentándose, de cuán botarates éramos los viejos, por no tener esta onda verde en nuestros tiempos?”

Etiquetas:


miércoles, 5 de octubre de 2011

El Confidente



¿Y cuando empezamos a recortar el recibo de la luz?
Desde hace tiempo, los españoles estamos viendo cómo año tras año, nos van subiendo inexorablemente el recibo de la luz, siendo la energía eléctrica un elemento imprescindible en nuestros hogares, donde electrodomésticos y aparatos electrónicos precisan esta energía.

Como quiera que los sufridos consumidores no hemos conseguido entender nunca, la causa por la cual el coste de la luz viene subiendo año tras año, mucho más que el IPC y siendo este permanentemente un debate ciudadano de calle, las compañías se ven obligadas a dar una explicación, intentando evitar ser diana de críticas ciudadanas, que más o menos confluyen en una misma dirección: ¿Por qué el Gobierno otorga tantos privilegios a las eléctricas permitiendo estos aumentos en el coste energético?
Las eléctricas, con objeto de escapar a las críticas, han venido dando unas explicaciones “técnicas” bastante incomprensibles para los ciudadanos, nos hablan de la Tarifa de Último Recurso, la Tarifa del Término Base y la Tarifa de Energía, de las subastas de electricidad entre los comercializadores de energía, etc., siendo, según dicen, que todo ello produce a la postre un llamado “déficit tarifario”, a la sazón una figura tan retórica como la del “reclame usted al maestro armero”, un maestro que nunca existió.

Las eléctricas nos hablan año tras año, de su “déficit tarifario”, pero después y “siempre casualmente”, cuando cierran los balances anuales, publican unos beneficios muy grandes, escandalosos, diría yo. Entonces, de qué déficit nos están hablando, de unas ambiciones empresariales desmedidas, por tener más y más beneficios, quizás? De momento el único déficit visible y comprobado, está en nuestra esquilmada cuenta corriente, donde mes a mes, se nos carga el recibo de luz, por un importe a todas luces abusivo, con el visto bueno del Gobierno incluido que fija la tarifa.

Con la llegada de la democracia a España, nos dijeron que se acabarían los monopolios energéticos, que habría por tanto competencia entre compañías y por tanto ello redundaría en precios más bajos para los consumidores, sin embargo ha sido justamente al contrario; en tiempos del franquismo existían varias compañías que generaban y comercializaban la energía eléctrica, ahora sólo hay una que la distribuye con unos precios abusivos. Ahora sí que es un monopolio.

En los últimos años, el recibo de la luz ha subido un 42%, porcentaje que nada tiene que ver con la subida del IPC, pero es que en lo que va de año, hemos acumulado ya un incremento del 12,5%. Y abusando una vez más de sus privilegios, pretendían subir un 6% para octubre, lo que ocurre es que estamos en campaña electoral y el Gobierno ha pospuesto la subida para enero.

¿Señores, no les parece que ya es suficiente abuso? ¿O es que abundando en privilegios, les tendremos de recordar a las eléctricas, sus aproximaciones a Franco para tener más centrales hidroeléctricas a su disposición, ofreciéndole a cambio al dictador, la ocasión de cultivar sus delirios de grandeza con nuevas inauguraciones de presas?

Lo que quería preguntar en definitiva es: ¿Cuándo empiezan a recortarnos el recibo de la luz? Si hay recortes, debe haberlos para todos, pues las eléctricas también tienen que colaborar para salir de la crisis y siendo el gobierno quien fija el precio de la tarifa eléctrica, si no se nos recorta la factura de la luz, será la prueba más fehaciente de sus privilegios empresariales.

Etiquetas:


martes, 4 de octubre de 2011

Opinió


Políticos de flaca memoria

Hace días que comenzó la campaña electoral: José Blanco, acusó a la oposición de usar la motosierra para recortar políticas sociales. Alfonso Guerra, la siguió acusando de la intención de hacer negocios a través de su labor de gobierno.

Que yo sepa, Pepiño forma parte de un gobierno que hace un año, subió impuestos, recortó sueldos a funcionarios, congeló las pensiones y tanto unos como otros, forman parte de la sociedad. Por otra parte, el gobierno manirroto del que forma parte Pepiño, ha acumulado tanta deuda, que habiendo dejado al país quebrado, ahora nos veremos todos recortados, no ya en políticas sociales, sino en todo. Está claro que Pepiño no quiere acordarse, pero tampoco Rubalca.

Qué decir de la flaca memoria de Alfonso Guerra, quien fuera vicepresidente de F. González, que finalizó su labor de gobierno con un 25% de tasa de paro. El mismo Guerra, siendo vicepresidente del Gobierno, tuvo que dimitir por qué su hermanísimo Juan, al que él había colocado como asesor suyo, en un despacho oficial de Sevilla, fue acusado en 9 juicios y juzgado por cohecho, fraude fiscal, tráfico de influencias y prevaricación, siendo condenado por delito fiscal.

Conociéndole un poco, ya ni sorprende que Guerra, acuse a la oposición de la intencionalidad para hacer “negocios”, cuando su partido ha montado (y esto no es una intención, sino un hecho) algunas líneas de AVE inoperantes, además de unos cuantos aeropuertos provinciales totalmente inútiles, alguno de los cuales ya está cerrado y que al parecer, “tan sólo ha servido para el negocio constructivo” (Anasagasti dixit).

En síntesis, unos manirrotos que acusan a sus adversarios electorales de sus propios pecados, sin ofrecer una propuesta creíble, cuando los ciudadanos, lo que esperamos de unos y otros, no son sinvergonzonerías, sino soluciones. En cualquier caso, esto no me parece una correcta campaña electoral, sino una porquería.

Mijail

Etiquetas:


lunes, 3 de octubre de 2011

Col·laboradors



Malalties transmeses per coloms
 
Els coloms son unes de les aus urbanes més ben vistes pels ciutadans; ens agrada que en donar-los menjar pel carrer, acudeixen confiadament fins ben a prop nostre. Son unes aus que podríem titllar en certa manera de “domèstiques”. És un fet, que ens agrada alimentar amb pa sec (per exemple), a les aus que habiten els nostres carrers i places.
La intenció es bona, però el que no sabem, és si els ben intencionats alimentadors de coloms urbans, son conscients de que aquestes aus poden transmetre malalties greus per via aèria, com poden ser, afectacions en la pell, hepatitis o un tipus de pneumònia mortal.

Ja sabem, que sempre hem vist com s’ha considerat als coloms com el símbol de la pau, però una cosa és un simbolisme i una altra molt diferent, és que siguin portadors de greus malalties per les persones.

Des de fa un temps, la comunitat mèdica i l’Administració, són sabedors d’aquestes possibilitats. En altres països europeus ja fa temps que s’ha començat a controlar el nombre de coloms urbans i s’avisa als ciutadans, aquí però, no hem vist encara cap mesura per part de l’Administració, sinó una total indiferència per prevenir possibles problemes de salut publica. 

L’Ajuntament ni tan sols es preocupa de treure els nius de coloms que hi ha en determinats edificis de la ciutat, sent com poden ser en aquest cas, un focus important d’infecció pels tots els veïns d’aquests edificis.

Etiquetas:


This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]