martes, 30 de noviembre de 2010

Col·laboradors



Circular con el carnet de conducir caducado
 
En no pocas ocasiones, hemos tenido conocimiento de que autoridades de tráfico han sancionado a un conductor, por conducir un vehículo sin permiso de conducir o carnet. En algunas ocasiones incluso, han tenido lugar graves accidentes de tráfico, en los que casualmente o no, se ha visto implicado un conductor que no tenía permiso de conducir. Una circunstancia que ahora, con la actual ley está perseguida.

Todo permiso de conducir tiene fecha de vencimiento en la debe ser renovado por la Administración, si superamos determinadas pruebas médicas. Pero que ocurre si debido a una distracción no renovamos el permiso de conducir a su debido tiempo? Pues que conducir con el permiso de conducir caducado, conlleva desde el pasado 24 de mayo, una sanción de 200€ y contrariamente a ciertos rumores, el importe de la sanción no tiene en cuenta el tiempo que lleva el permiso caducado. En todo caso, no resulta tan trabajoso, que de vez en cuando, cada uno controle la fecha de caducidad de su permiso de conducir; no está la cosa como para tirar 200€.

Otro supuesto muy diferente, es cuando se denuncia a un conductor, circulando cuando nunca ha obtenido el permiso de conducir. En este caso, se trata de un supuesto tipificado en el Código Penal con una pena de 3 a 6 meses de cárcel, o sanción de 12 a 24 meses y trabajos a favor de la comunidad de entre 30 y 90 días. Una sanción que cambia ahora en diciembre, cuando entra en funcionamiento otra particularidad; que los trabajos en beneficio de la comunidad, puedan ser sustitutorios de la pena de prisión o de multa.

Ramón

Etiquetas:


lunes, 29 de noviembre de 2010

Redacció

Històric d'Eleccions a la Generalitat de Catalunya

Etiquetas:


Redacció




ADEU TRIPARTIT, ADEU ...

Etiquetas:


viernes, 26 de noviembre de 2010

El llapis impertinent

Avui acaba la campanya electoral amb diversitat d’opinions

Etiquetas:


Des de la meva finestra

Noruega explica les seves raons per rebutjar la construcció de mesquites



El govern de Noruega ha donat un pas vers una clarificació, que amoïna a molts governs europeus els quals juguen a la ambigüitat, sobre un tema del que la societat demanda resoldre.

Com sigui que el govern de Arabia Saudi vol finançar mesquites a Noruega i estant disposats a aportar desenes de milions d’euros, el govern noruec, amb el seu Primer Ministre del Partit Laborista, Jens Stoltenberg, s’ha vist abocat a prendre una determinació, rebutjant que es puguin finançar mesquites al seu país, fins que a Arabia Saudi no existeixi llibertat religiosa tal i com hi ha a Noruega.
D’acord amb la legislació noruega està permès que països estrangers puguin finançar a comunitats religioses assentades allí, però quan es tracta de xifres tant grans de diners, legalment ha de ser el govern qui aprovi l’entrada dels fons.

El ministre de Relacions Exteriors, Jonas Gahr Store, ha transmès al Tawfiiq Centre Islàmic la decisió de no acceptar la transferència de fons, afegint que “seria contra natura, la paradoxa d’acceptar el finançament religiós, d’un país que no accepta la llibertat religiosa”. En declaracions a la premsa va repetir el mateix raonament tot i afegint que “seria paradoxal, que aquí aprovéssim aquesta gran inversió religiosa, quan voler establir una comunitat cristiana a Arabia Saudi es considerat un delicte. Ens van presentar una altra proposta per fer una mesquita a Tromso amb finançament similar, que també ha estat rebutjada”.

El Secretari d’Estat, Espen Barth Eide, va declarar que està ocupant-se de la qüestió “He pres nota de que molts dels meus col·legues europeus tenen el mateix problema, i Noruega portarà l’assumpte davant el Consell d’Europa”.

Noruega és el país del mon que té el més alt Índex de Desenvolupament Humà (IDH). Un índex que és un indicador de país elaborat pel Programa de la ONU, PNUD. L’indicador es basa en tres paràmetres: el de vida llarga i saludable dels seus habitants, la taxa d’educació, tant en primària, secundaria i superior, i un nivell de vida digna, mesurant el PIB per càpita en dòlars.

Etiquetas:


jueves, 25 de noviembre de 2010

Col·laboradors


  
L’excursió a Montserrat

Hens a arribat un comentari amb fotos; explica que aquest estiu un grup d’una quinzena d’amics/es, van anar a Montserrat tot i fent una excursió.
Es tractava de passar el dia visitant el Monestir i els seus voltants. Diu que la conversa en les taules de la cafeteria, es va tornar tensa a l’hora de dinar, allí va sortir la precària situació que planeja per sobre el mon laboral i és que gairebé tots ells/es, senten de prop el problema, al tenir algun familiar que des de fa temps està a l’atur. Un dels assistents va comentar, la publicació de la premsa local, on es diu que a Lleida hi havia més de 25.000 aturats.

Diu que els comentaris cada vegada més encesos, anaven fent responsable de la crisi laboral al Govern de Zapatero i per extensió al de la Generalitat perquè són els mateixos. Es comentà que els qui estan a l’atur es veuen atrapats en una espiral de necessitat-mendicitat; no troben feina i tenen d’anar a les dependències dels Serveis d’Ocupació de la Generalitat, a sol·licitar una ampliació de prestació d’atur.
Una lamentable situació per 650.000 aturats (a Catalunya), que saben perquè s’ha publicat, que no es dona en altres països, ja que en el nostre país el sector productiu, que ja no era massa potent, ha esclatat amb la crisi i ha desaparegut.
Un sentiment en forma de confusió-desesperació va aparèixer entre els amics i una de les assistents, van proposar col·locar-se per la tarda, enfront la basílica per demanar “en pregaria” un canvi de Govern a la Generalitat. Poc després, es van afegir a la celebració del “cant del virolai” de les sis de la tarda i van acompanyar a tots els assistents a l’interior de la basílica on van continuar amb les seves pregaries demanant una solució al problema.
Segons expliquen, en aquest grup hi havia simpatitzants de diversos colors polítics, el que va sorprendre, és que fossin persones de vot confessat socialista, les que van proposar aquesta pregaria col·lectiva.

Des del respecte a les creences religioses i d’acord amb aquest relat, no podem per menys que confessar la nostra consternació, davant uns indicis tant clars de desesperança col·lectiva.

Etiquetas:


miércoles, 24 de noviembre de 2010

Col·laboradors


La migraña, una dolencia que tortura a quienes la padecen

La migraña es un tipo de dolor de cabeza, usualmente muy intenso, tanto que es capaz de incapacitar temporalmente a quien lo sufre. El dolor puede experimentarse en una zona concreta de la cabeza o en su totalidad; las nauseas, los vómitos y la fotofobia aparecen en muchos casos, aunque la dolencia se acrecienta con el movimiento; parece que el ejercicio físico, puede iniciar un ataque de migraña o incluso agravarlo. Existe un tipo de migraña en la que se experimenta una distorsión en la visión.

Según opinión médica, el origen es una deficiencia enzimática; la enzima DAO (Diaminoxidasa), se encuentra en el intestino delgado, sirve para metabolizar y neutralizar la histamina. Histamina y migraña mantienen una estrecha, aunque desconocida relación.
La histamina es un compuesto vital para el organismo, se trata de una molécula presente en todos los seres vivos y por tanto en todos los alimentos en distintas proporciones. Lo que ocurre, es que la histamina puede no neutralizarse y por tanto acumularse, en este caso se produce un exceso que se acaba convirtiendo en una molécula perjudicial, al producir una vasodilatación de las arterias.

Debido a factores genéticos, algunas personas producen poca DAO y ello provoca que un exceso de histamina, que al no ser neutralizada acaba generando la migraña. Hay personas que tratan sus ataques de migraña con medicamentos, sin saber que la mayoría de fármacos antimigraña inhiben la DAO, agravando la situación.

Parece aconsejable, que las personas que padecen ataques de migraña (cinco millones en España según una estadística, de los cuales las tres cuartas partes se da en mujeres), deban seguir un dieta lo más baja posible en histaminas, cosa que parece difícil de conseguir porque todos la incluyen en mayor o menor medida: en el apartado de la carne, cuanto más fresca sea, contiene menor contenido en histamina. De igual forma, si hablamos de frutas, será preferible comer pera, que cítricos.
También se debe reducir en la medida de lo posible, el consumo de fármacos que inhiben la metabolización de histamina.

Se trata de una dolencia altamente discapacitante, según señala la Organización Mundial de la Salud (OMS), clasificada como la doceava mayor causa de discapacidad temporal, por ello los especialistas reclaman desde hace tiempo una inversión adecuada para investigar esta enfermedad, cuando hasta ahora la inversión ha sido ridícula en comparación con otras enfermedades.

Etiquetas:


martes, 23 de noviembre de 2010

Cartes al Director

“Estem en la ciutat dels detalls”

Recordo haver llegit un escrit publicat de la regidora d’Urbanisme Marta Camps, on repetia insistentment que Lleida era “la ciutat dels detalls”. No sé encara a quins detalls es referia, però jo si puc dir que en aquesta ciutat hi ha detalls que no m’agraden gents ni mica. Vegem-ne un: periòdicament rebo a casa, propaganda política que res té a veure amb les campanyes electorals (com la que ara tenim), concretament m’estic referint als fulletons a tot color, que segurament paguem entre tots, i que parlen de les inauguracions i les bondats del govern del nostre ajuntament de Lleida. En guardo un on es diu de l’Àngel Ros: “...que ja havia demostrat un caràcter dialogant i una gran capacitat de treball...”, però escolteu, que la realitat es tossuda i no s’assembla en res a les meravelles que apareixen ens el fulletons.

Per un tema concret, vaig presentar al registre de l’ajuntament un escrit al gener de 2006. Com sigui que no vaig obtenir resposta, el vaig tornar a presentar al mes de setembre. A finals de desembre vaig tornar a presentar l’escrit, fen menció de que els dos escrits anteriors no se m’havien contestat, fent seguir còpia a la Sindicatura de Greuges.
A l’abril de 2007, la Sindicatura de Greuges emet un dictamen adreçat a l’alcalde, on es recomana el compliment de la llei 4/2001, reguladora del dret de petició, considerant en base a aquesta llei i altres, que tinc dret a les explicacions que cregui oportunes i que l’ajuntament de Lleida ha de contestar immediatament. A dia d’avui encara no he rebut cap resposta de l’ajuntament.
No crec que el meu escrit no s’hagi pogut contestar per manca de personal en l’ajuntament, ja que diuen tenir uns 1.200 funcionaris, per tant entenc que quan desprès de més de quatre anys, no es contesta un escrit, és per manca de voluntat es a dir per manca de transparència.
Entenc que el nostre ajuntament que es diu tant progressista i tant d’esquerres, ens tracta només com uns contribuents, que no pas com persones ni com ciutadans, ens tracta com si fossin unes taronges a les que exprimeix tant com pot.

No se si això forma part dels detalls de la ciutat dels que tant parlava la regidora d’Urbanisme Marta Camps que no contesta, fent “un duo” amb l’alcalde Ros dels fulletons, un comportament que a mi em sembla una presa de pel, o un abús d’autoritat i no se si pot ser considerat un comportament delinqüent.

Desprès d’alguns comentaris que m’han arribat, i ja que pago elevats impostos, tinc dret a preguntar a uns que mai contesten, que passa realment amb aquest duo Ros-Camps, i si aquí a Lleida tenim realment, alcalde Ros o alcaldessa Camps? Ja que estem en “la ciutat dels detalls” aquest pot ser un altre detall de la ciutat.

Josep


--------------------------------------------------
Nota de la Redacció: Les Cartes al Director aniran degudament identificades i no podran contenir insults, ni ser ofensives, en tot cas, no seran la nostra opinió sinó la del signant. En cap cas es mantindrà correspondència amb els autors. Les Cartes al Director es poden enviar a la nostra adreça:
ilergeta386@gmail.com

Etiquetas:


lunes, 22 de noviembre de 2010

Des de la meva finestra



Montilla, president d'un Govern molt endeutat

Ara que és a punt d’adjudicar-se l’emissió de bons de la Generalitat per un total de 3.000 milions d’euros, i en un exercici d’obligada transparència. El president Montilla i els seus socis de Govern, Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya, tindrien de explicar-nos, a que correspon l’elevat deute que ofega la Generalitat.

Desconeixem a que correspon el desglossament dels 5.000 milions d’euros (a banda d’altres deutes vius) que el Govern de Montilla volia ingressar a primers d’any, com contraprestació a una emissió de deute públic. Algun apartat però, sí que és conegut com pot ser el deute per l’Agencia Catalana de l’Aigua (ACA), depenent de Medi Ambient.
El director general de l’ACA, Manuel Hernández, va tenir de comparèixer al Parlament declarant que: “Si fóssim una empresa privada estaríem en fallida”. Va continuar dient, que aquesta empresa es finança amb el “cànon” que paguem afegit al rebut de l’aigua domestica, un cànon que el Govern ens ha augmentat en un 48% en els últims anys. No obstant, el director va comentar que “els ingressos pel cànon sempre han crescut a un ritme inferior a la evolució de despeses”. Als deutes de l’ACA, es tenen de sumar els problemes financers de una altra empresa publica, Aigües Ter Llobregat (ATLL).

El ingressos del ACA que serveixen per finançar infrastructures hidràuliques, surten del cànon de l’aigua que tots paguem. També en el pressupostos de la Generalitat de 2010, hi ha una partida de 28 milions d’euros per l’ACA. Més grans han estat les aportacions procedents dels fons de cohesió de la Unió Europea, amb un total de 850 milions d’euros.

Aquesta empresa publica del Govern, ha arribat a una situació insostenible de endeutament desbaratat, amb uns ingressos que no permeten ni de ben lluny, cobrir les despeses d’explotació.
Tot plegat, l’endeutament de l’ACA a finals de 2009, era de 1.945 milions d’euros. També hi ha que dir, que en els pressuposts de la Generalitat de 2010, es permetia a l’ACA, endeutar-se fins arribar als 2.220 milions d’euros, encara que no tenim constància de que s’hagi ampliat aquest endeutament.

Montilla i els seus socis de Govern, tindrien de explicar-nos abans de les eleccions, en que consisteix el deute de la Generalitat desglossat per capítols, si més no justificarlo. De segur que no ho faran, basant-se en que el poble no està acostumat a demanar comptes publiques, pecant de ingenu i massa confiat, unes particularitats que van en contra dels nostres propis interessos.

Arribats aquí, ens podem preguntar si les inversions de l’ACA són tant prioritàries com per mantenir-les i augmentar-les, sobre tot en temps de crisi, quan els ciutadans no tenim diners, quan el rebut de l’aigua és caríssim i encara ens el volent apujar molt més. De vegades ens hem preguntat, en quant es rebaixaria el rebut de l’aigua domestica, si aquest servei fos gestionat per la pròpia administració, en comptes de fer-ho empreses publiques i altres de privades. I en poques paraules, si hagués total transparència publica comptable.

Etiquetas:


domingo, 21 de noviembre de 2010

El llapis impertinent

La Unió Europea a punt d'intervenir Irlanda. Es parla també de que li podrien seguir Portugal i Espanya, però Zapatero diu que Espanya no és Irlanda.

Etiquetas:


sábado, 20 de noviembre de 2010

Col·laboradors



Conferencia sobre Economia Social
Per Joan Melé, sotsdirector de Triodos Bank

“Conciencia y dinero”

Joan Melé, que no sembla un banquer com tots els que coneixem, imparteix una interessant conferencia sobre Economia Social, arribant a unes conclusions sorprenents sobre l’actual panorama econòmic i social.
Dura 107 minuts, és per dedicar-hi una estona, fins i tot la podem veure en diverses sessions, només cal apuntar-se on hem arribat (minuts) en el cursor inferior i ajustar-ho en començar la següent sessió. Creiem que està molt bé.

Etiquetas:


viernes, 19 de noviembre de 2010

Des de la meva finestra

Fa falta un sistema de retribucions salarials igualitàries per la classe política



Segons informa la premsa, el president Montilla cobra el doble que el president Zapatero. La informació diu que Zapatero té un sou de 78.000 euros l’any, mentre que el sou de Montilla és de 144.000 euros. Costa d’entendre que un president d’una autonomia cobri el doble que el president del Govern de l’Estat.

L’autonomia de la que gaudeixen comunitats autònomes i ajuntaments, fa que cadascuna d’aquestes administracions, aprovi els seus propis sous i que si es fa una comparativa, es veu de que apareixen diferencies notables: Patxi López (lehendakari) cobra 100.000 euros, Barreda (president Castilla La Mancha) cobra 96.000 euros i Aguirre (presidenta Com. Madrid) cobra 90.000 euros.
Entre els presidents autonòmics que menys cobren estan Revilla (Cantabria) que cobra 59.000 euros i Camps (Com. Valenciana) que cobra 67.000 euros.

I en què es diferencia la fixació de sous de la classe treballadora, de la que té la classe política? Doncs que en el primer cas, el sou es fixa en un acord entre empresari i treballadors (o els representants d’aquests), en canvi en el segon cas, són els propis polítics, els qui unilateralment es fixen el seu sou sense tenir de posar-se d’acord amb qui els paga, es a dir, amb els contribuents.

En certa manera, és una gran incoherència i tal vegada una prova més, de que en aquest país la democràcia es encara bastant imperfecta. Qui pot entendre, que precisament els que s’omplen la boca contínuament parlant de democràcia, d’acords, de diàleg, cohesió i de consens, resulta que ells, ni dialoguen, ni acorden, ni consensuen els seus sous amb els administrats? Tot plegat, sembla com un compte per a nens, on el llop abusa de la confiança de la caputxeta vermella. Hi ha ciutadans que diuen començar a veure a la classe política com la nova aristocràcia, i ja sabem que aristocràcia va unida a privilegis.


Fa falta legislar urgentment un sistema d’enteniment entre la classe política i els ciutadans en matèria de retribucions salarials. Si més no, un fixament de màxims. Cal igualar en definitiva, els drets salarials de la nostra classe política amb els de la resta de ciutadans.

Etiquetas:


miércoles, 17 de noviembre de 2010

Col·laboradors

El trastorno afectivo estacional



En psiquiatría se relacionan varios tipos de alteraciones mentales, asociados con los síntomas clásicos de una depresión, una de ellas es el denominado trastorno afectivo estacional (TAE), que suelen aparecer en algunas personas asociado al comienzo del invierno y que suelen mejorar cuando llega la primavera.

Esta ansiedad estacional puede ir acompañada de dos alteraciones paralelas: la obesidad por ansia en ingesta de hidratos de carbono y el síndrome premenstrual en algunas mujeres. Los síntomas que comparten estas situaciones incluyen la depresión, la letargía y la incapacidad de concentrarse, combinado con ataques episódicos de sobrealimentación y por tanto, con el consecuente aumento de peso; estos acostumbran a ser cíclicos, coincidiendo en determinados momentos del día.

Según diferentes estudios sobre estas incidencias de la conducta, estas alteraciones vienen producidas por trastornos bioquímicos que se producen en dos sistemas biológicos distintos: de una parte la melatonina, hormona que condiciona el ánimo, de otra parte la serotonina, un neurotransmisor que regula por ejemplo, la apetencia de una persona hacia los alimentos ricos en hidratos de carbono. La fotoperiocidad o ciclo diario de luz y oscuridad solar, influye en ambos sistemas.

Los pacientes indican que cuando sufren ataques episódicos de depresión vienen combinados con un ansia por consumir alimentos ricos en hidratos de carbono; se acuestan pronto y son capaces de dormir nueve o diez horas, a diferencia de los pacientes con depresión no estacional, que tienen muchas dificultades para dormir.

Con la llegada de la primavera, los enfermos de TAE se muestran llenos de energía y creatividad, a la vez que disminuye su apetencia por hidratos de carbono hasta el punto que la mayoría de ellos pierden peso que ganaron en invierno.

Nadie puede asegurar que los síntomas del TAE carezcan de trascendencia. Los períodos prolongados de depresión profunda y de irritabilidad, pueden comprometer gravemente la capacidad de una persona para mantener su nivel normal de relación personal.

La terapia basada en la exposición a luz artificial intensa durante unos 30 minutos al día, suele dar buenos resultados al estimular la producción de melatonina.

Etiquetas:


martes, 16 de noviembre de 2010

Col·laboradors

La receta franco alemana



Ya nadie es tachado de catastrofista en nuestro país, si menciona la bicha de la crisis; no hace tanto tiempo hablar de ello era algo así como un anatema. Ahora cada día somos más, quienes creemos que la actual situación política no se entiende, posiblemente porque no tiene explicación satisfactoria o si la tiene, esta de momento es inaceptable, o si se quiere, no es políticamente correcta todavía en estas fechas.

Los llamados bonos patrióticos de la Generalitat de Cataluña son en cierta manera un indicio de lo que se ha pretendido esconder hasta ahora desde las altas instancias políticas del país. Y que nadie se llame a engaño; todos los grupos políticos con representación parlamentaria o institucional, saben bien a las claras, que nuestro país está quebrado, económicamente quebrado, a pesar de todo ello, hay algunos que en medio de este escenario espeluznante, se atreven a pronosticar en un alarde de demagogia supina, que todas las soluciones para Cataluña pasan por que sea independiente del resto de España.

En momentos de tormenta, lo que menos se le ocurriría a un capitán sensato, sería dedicarse a repintar la borda del barco; en momentos de tormenta, lo sensato, lo razonable y hasta lo decente, debe ser salvar el barco y con él a la tripulación. Todo lo contrario de lo que vemos aquí; el país está en medio de la tormenta económica y el capitán, que previamente había escogido un rumbo equivocado, ahora mira para otro lado como esperando que la tormenta amaine y dando a entender implícitamente, que no sabe que rumbo tomar para sacar al barco de una zona donde corremos el riesgo de hundirnos irremediablemente.

Pero volvamos a los bonos patrióticos de la Generalitat, estos bonos prueban bien a las claras, que sólo obedecen a la imposibilidad de esconder por más tiempo, que la Generalitat precisaba desesperadamente desde primeros de año, 5.000 millones de euros para gastos corrientes, es decir para seguir funcionando normalmente. Que los mercados, tanto el europeo, como el americano e incluso el japonés, hayan rechazado la oferta incluso con la promesa de un 5,75% de tipo de interés en estos tiempos, es algo que habla por sí solo y no precisa de sesudas tesis doctorales para ser entendido.

Parece que los españoles no nos queramos percatar de todo lo que está pasando y de lo que se avecina; no son ya pocos los economistas independientes que avisan de que en 2011 lo pasaremos peor que este año. Miremos para otro lado o no, queramos verlo o cerremos los ojos, la realidad es que las políticas de los estados se financian en gran parte con deuda pública. Una deuda que ha de ser comprada para que todo funcione, por inversores internacionales si la consideran seria y fiable, pero es que luego esta deuda ha de ser reintegrada a su vencimiento. Ahí está el detalle.

Angela Merkel acaba de sentenciar la crisis española en Bruselas, reiterando las tesis de su ministro de Finanzas, Wolfgang Schäuble que empezó advirtiendo que :“La UE no se creó para enriquecer a inversores financieros”, y explicando las formas de solucionar las crisis financieras europeas, es decir las crisis de deuda que a partir de ahora puedan afectar a la UE: los países que no puedan atender sus compromisos de pago tendrán que atenerse a una “quiebra ordenada”, algo así como una suspensión de pagos parcial en la que serán prorrogados vencimientos de la deuda “sine die” y además a partir de ahora, los inversores podrá perder parte de su dinero si no aciertan con sus inversiones; es lo que se denomina “una quita” sobre el nominal de la inversión.
El acuerdo franco alemán del 18 de octubre en Deauville, se trazó justificándolo todo, con un tener que dar satisfacción a unos ciudadanos escandalizados por el comportamiento de algunos países, empeñados en el empleo masivo de fondos públicos, en empleados públicos innecesarios y excesivos, en subvenciones inmigratorias extraordinarias sin justificación alguna y en salvar con fondos públicos negocios privados, en clara referencia a los bancos. A nadie escapa, que en fondo lo que pretende el eje franco alemán, es criminalizar aún más las emisiones de deuda de estos cuatro países para con ello, poder tener todas las garantías de colocar las emisiones franco alemanas a un tipo de interés bajo.

La teoría acerca de la vulnerabilidad de los países con crisis financieras provocadas por unos altos niveles de endeudamiento público y privado, problemas de liquidez, elevada tasa de desempleo y tasas de crecimiento económico plano, pueden llevarnos indefectiblemente hasta el “default”, es decir hasta una situación de impagos de deuda, que haga imperativa una “reestructuración de la deuda”. Pero es que aquí, en el desiderátum de convencer a los mercados, además de fallar en el crecimiento de la actividad y el empleo, también falla el saneamiento y la reestructuración del sistema financiero, pues no sabemos aún, como las entidades financieras del país podrán devolver los préstamos recibidos del FROB, en cinco años, al 8,5% de interés, si atentemos a la elevada tasa de desempleo, que merma y mucho los beneficios de la banca. España no cumple ninguno de los requisitos y diga lo que diga Zapatero, hoy somos un lastre para la Europa del euro.

Que Irlanda es un país quebrado y caído en el default es ya un hecho. Que Portugal junto con España y Grecia pueden seguir la senda, es una posibilidad nada descartable a juzgar por la serias actitudes y los guiños franco alemanes, que están comenzando a explicar gradualmente sus intenciones.

Otra posibilidad sería, la salida o expulsión temporal del Euro, de Irlanda, Grecia, Portugal y España hasta que mejoren sus parámetros. Curiosamente, Irlanda y España era donde durante estos años, más crecía de toda Europa el sector de la construcción.

Hemos entrado en una espiral donde la tragedia se mide en reducción de la clase media, aumento de pobreza, emigración innecesaria, falta de oportunidades, elevadísimo paro juvenil, deuda pública que no sabemos como podremos pagarla, etc. Lamento mucho decirlo, pero creo que esto nos pinta muy mal.

Mijail

Etiquetas:


lunes, 15 de noviembre de 2010

La Tira

Quina és la clàusula salarial amagada del Pacte-Conveni municipal, Sr. Alcalde?



Abans, els ciutadans érem tant confiats, que pensàvem que tot el que feia un Ajuntament tenia garantia de legalitat. Avui dia, desprès de veure tot el que va sortint, diguem que alguns estem col·locant uns interrogants al costat del concepte que teníem.

Un Ajuntament és també, un centre on treballen uns funcionaris que fan possible que aquesta institució funcioni. Uns funcionaris subjectes a unes condicions laborals pactades en un Conveni que es va renovant. En aquest punt està ara el funcionariat de l’Ajuntament de Lleida, intentant renovar el seu Conveni, no sense entrebancs ni problemes; la Junta de Personal formada per 19 membres de cinc seccions sindicals, va plantejar a la Corporació, solucionar d’una vegada per totes, el problema de la total disparitat de sous que tenen assignats els funcionaris, per tant el que van reclamar, és que es fes la relació dels llocs de treball (RLT). La Corporació la tenia compromesa des del 2006, fins i tot el Sr. Alcalde, es va comprometre personalment a fer-la abans de finals de juny de l’any en curs, com que no s’havia fet, quatre seccions sindicals van abandonar la negociació del Conveni (que no la seva feina sindical) al entendre, que aprovar un altre Conveni sense la RLT aprovada, no faria més que augmentar les diferencies salarials ara existents. A qui beneficia no aprovar la RLT?

Però quina va estar la sorpresa d’aquestes quatre seccions sindicals, en comprovar que el dia abans del Ple Municipal se’ls hi va repartir un document tot i dient, que la Corporació amb la UGT, havia aprovat el Conveni en el que no figurava l’apartat de condicions salarials, pel que van demanar certificació al Secretari General de l’Ajuntament, a qui van posar en una situació molt incomoda.
Com resposta van rebre, que la clàusula de condicions econòmiques no hi era, perquè encara s’ho estaven rumiant. Però si ho presentaven al Ple per la seva aprovació, és de suposar que ja tenien decidit el què volien aprovar, el contrari seria aprovar un absurd. O és que potser, pretenien fer una aprovació en absència de la clàusula, i desprès afegir-la pel darrera un cop feta l’aprovació, com ja van fer en una altra ocasió?
Quina deu de ser la finalitat d’amagar la clàusula salarial? El representant de la Corporació no contesta, la dòcil UGT tampoc.

Representants dels treballadors, al·leguen que és la primera vegada que el Pacte-Conveni s’aprova sense consens de tots els grups polítics i seccions sindicals, que s’ha aprovat fent ús de la força que dóna la majoria absoluta, tant en la Corporació (van votar en contra ERC i abstenció CiU, PP i ICV), com en la Junta de Personal. Semblen actituds absolutistes, d’uns que s’omplen la boca contínuament auto qualificant-se de defensors de la democràcia, del consens i de la cohesió.

En reunió amb la Corporació, van preguntar que com es pot dir en el Conveni, que es mantenen els drets adquirits, si s’elimina la clàusula de revisió salarial i la participació dels càrrecs electes de representació sindical en tots els òrgans de gestió del Pacte-Conveni? Sense resposta.

També es van emportar una altra sorpresa, al preguntar en base a quina llei s’havia aprovat el Pacte-Conveni, només amb una secció sindical; la Regidora d’Economia, Montse Mínguez els va contestar: “Aquest Pacte-Conveni està fet i aprovat en base a l’article 27 del meu poble”, una resposta poca solta i prepotent, que demostra no tenir cap argument ni un, però que sembla confirmar la saviesa de Goethe, quan va escriure: “La maldat no necessita raons, en té prou amb un pretext”. Representants dels treballadors entenen, que no és la resposta que s’espera per part d’una senyora, càrrec públic, que cobra el sou màxim de la Diputació i pensen, que Mínguez està obligada a donar en tot moment una resposta ajustada a la legalitat, perquè la Regidora no té “patent de cors”... o sí?




Ara la Corporació diu que han encarregat la relació dels llocs de treball a una empresa. Representants dels treballadors diuen no entendre com es pot encarregar aquesta tasca a Indra, una empresa que a més de organitzar la caòtica consulta de la Diagonal per l’Ajuntament de Barcelona, és proveïdora de material militar. En la seva pagina web es diu: “Indra suministra sistemas basados en tecnología propia a los Ministerios de Defensa e Interior de diferentes países en los cinco continentes y participa en los principales consorcios y programas multinacionales del sector”. Els representants diuen no entendre, com a les manifestacions de “Aturem la guerra”, al febrer de 2003, hi participava l’actual Alcalde i ara contracta una empresa que ven tecnologia militar.

Ara tot queda a expenses de veure que passarà al pròxim Ple de la Corporació i si els grups polítics que no formen part de l’equip de Govern, posaran seny al tema, tot i reclamant les condicions econòmiques del Pacte-Conveni. Els funcionaris municipals diuen mantenir l’esperança, que en moltes ocasions és filla d’abusos protestats.

En tot cas, ens podem arribar a preguntar; si l’equip de Govern Municipal de Lleida, es capaç de manipular aquesta delicada situació que afecta i molt als seus empleats (que per estar on són, tenen la possibilitat de treure els possibles draps bruts a la llum), que poden estar fent amb la resta de ciutadans, que no tenim accés a cap assumpte i documentació municipal?

Etiquetas:


sábado, 13 de noviembre de 2010

El llapis impertinent

Es comencen a veure cartells de campanya electoral

Etiquetas:


viernes, 12 de noviembre de 2010

Des de la meva finestra



Tindrem aquí una retallada en el retorn als “bonistes”?

El Govern de la Generalitat emet 3.000 milions d’euros en bons que ven als particulars a un any, a un tipus d’interès del 4,75%, oferts amb una gran campanya publicitària.

De entrada, sorprèn que el Govern emeti bons a un tipus d’interès, que és el doble de les emissions de deute públic de l’Estat. Però tot té un motiu: la Generalitat de Catalunya no ha aconseguit col·locar ni una sola emissió de deute des del mes de març, degut a la creixent desconfiança dels mercats; una circumstancia que s’ha vist agreujada pels informes desfavorables de les tres agencies de qualificació de riscos financers, que van rebaixar i molt, la nota del deute de la Generalitat. En trobar-se amb la necessitat de finançar 5.000 milions d’euros, van intentar col·locar-los al Japó sense èxit. Al juliol van aconseguir un crèdit sindicat amb 10 entitats bancàries de 1.000 milions, del que es va despenjar el Banc Santander.
Al mes d’agost la Caixa va tenir de col·locar uns altres 1.000 milions que van col·locar entre els seus clients al 5,75%.
Es diu que al mes de setembre, la Caixa no va acceptar una altra emissió i van tenir d’optar-se per aquesta emissió que ara estan fent. Afegim, que en aquesta emissió no han volgut participar com “col·laboradors”, tot i cobrant un 3% per la col·locació, els dos grans bancs del país, BBVA i Santander; una postura que resulta sospitosa.

Tot aquest seguit de peripècies financeres només pot tenir una lectura; la Generalitat de Catalunya, té a dia d’avui la caixa buida i necessita diners deseperadament; per posar un exemple, al juny va tenir d’aplaçar 15 dies el pagament de 440 milions d’euros a entitats sanitàries i fa poc, va tenir d’aplaçar 24 dies el pagament a les farmàcies.

El que hem de tenir ben clar, és que aquests bons no són com els dipòsits que emeten els bancs, els quals fins 100.00 euros estan coberts pel Fondo de Garantía de Depósitos, amb l’aval de l’Estat; els bons de la Generalitat només tenen la garantia de la pròpia Generalitat.

Fa cinc dies Wolfgang Schäuble, ministre federal d’Hisenda a Alemanya, en una entrevista que publica la revista "Der Spiegel" comentava: “M’imagino un mecanisme en dues fases; en la primera, quan un país entra en problemes de liquiditat, la UE posa en funcionament un pla d’ajust com el del cas grec. Durant aquesta fase, el termini de venciment dels bons de deute estatal podria prolongar-se. Si tal cosa no ajuda i en una segona fase, els inversors privats tindrien de renunciar a part dels seus drets”.
Es a dir, proposava que si la situació no millora, poden fer una retallada (una “quita” diuen en borsa) en el retorn de la inversió als “bonistes”.
Una proposta (emprada per altres països) de la que es van fer reso Irlanda i Grècia, apuntant-la com una possibilitat interessant.

Ahir la premsa mexicana (Milenio) publicà que alguns països europeus podrien entrar en “default” (impagament).

La pregunta ha de ser: els “bonistes” que ara invertiran en la Generalitat, poden patir la proposta alemanya?

Etiquetas:


jueves, 11 de noviembre de 2010

La Tira

Gilabert, un president de Diputació confós



El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert ens va anunciar que ara amb un nou sistema, aconseguiran un major control sobre les multes de trànsit, per tal de poder-les cobrar quasi totes.

Sembla vergonyós que un president de Diputació reconegui que no son capaços de cobrar les multes que posen, quan els veïns de Lleida ens veiem les nostres comptes bancàries embargades si no paguem la sanció en el termini establert, per tant, cal preguntar-se: i qui són aquesta gent sancionada qui no se li embarga el compte bancari?

Ens sembla penós que el president de la Diputació faci aquest anunci tot i fent autobombo, com si hagués aconseguit una fita lloable, quan només està confessant incompetència o desinterès. Recordem que no fa tants anys, ens vam assabentar de com la Diputació havia deixat prescriure molts rebuts de IBI que sumaven una xifra molt gran i molts titulars no eren precisament, ni empleats del comerç, ni escombraries, ni pagesos, ni per dir-ho clarament, gent de pocs recursos.
Ara el president Gilabert anuncia que presentarà un recurs per la sentencia contra l’ús prioritari del català a la Diputació. Una qüestió que no preocupa gents ni mica al veïnat de Lleida. Un altre un brindis al sol.


Més ens valdria a tots, que el president Gilabert es fes reso dels problemes reals que tenim els veïns de Lleida, que no tenen res a veure amb el cobrament de les multes de trànsit, ni amb l’ús prioritari del català a la Diputació, sinó amb la manca de llocs de treball. Potser algú li tindria de dir al president, que tenim a la província més de 27.000 treballadors aturats, als que per aquest motiu, acompanyen tristament multitud de drames familiars. Que a més, molts dels quals han perdut ja com a conseqüència el seu pis. I el que reclama la ciutadania, no és el total cobrament de les multes de trànsit (que donaven per cobrades), ni l’ús prioritari del català a la Diputació (que no ens pertorba el son), el que esperem sentir és una gran oferta de llocs de treball estable per tots aquests aturats, encara que no sigui ser President de Diputació com Gilabert, amb un sou anual de 108.000 euros, el president de Diputació que més cobra, per darrera de Celestino Corbacho que cobra 144.000 euros.

En resum el que venim a dir, és que si un polític no té res positiu per oferir-nos, res que resolgui els nostres problemes ciutadans, val més que calli encara que li paguem un sou monumental, de vegades callats estan mes macos.

Etiquetas:


miércoles, 10 de noviembre de 2010

Col·laboradors



La Casta (2)

Sueldos: José Bolarín, alcalde de Ulea (Murcia), con 900 habitantes, cobra unos 4.000 €. El de Ricote, cerca del pueblo anterior, se lleva 40.000€ al año en una población que no alcanza los 1.300 vecinos. Y la alcaldesa de Marbella, Marisol Yagüe, cobraba más que el presidente del Gobierno: 84.462 € al año en un ayuntamiento que estaba en bancarrota.

Vacaciones: Zapatero es el único presidente de la UE que carga sus vacaciones a las arcas públicas. Con él van más de 100 personas (escoltas, guardias civiles, asesores...). Cobran una media de 80 euros de dieta diaria, 8.000 euros por jornada sólo por este concepto. Si pasa tres semanas en Lanzarote, le cuesta al Estado 160.000 euros en dietas. A eso hay que sumar avión, desplazamientos, gasolina, manutención... Al final, 200.000 euros en vacaciones.

José María Aznar, es el único ex presidente del Gobierno que ha solicitado el sueldo vitalicio que supone sentarse en el Consejo de Estado: 74.000 euros anuales. Nómina que pretendía sumar a la de ejecutivo del magnate de la prensa Rupert Murdoch. Se lo denegaron pero le salió rentable. Aznar renunció por un sueldo de 220.000 euros al año, tres veces más de lo que cobraba como consejero de Estado. [Resulta difícil cifrar, como en el caso de otros ex presidentes, cuánto dinero suman sus actividades privadas y públicas].

José Botella, el cuñado de José María Aznar fue fichado en Bruselas, desde las oficinas del PP en esa capital. En el tribunal que lo examinó para funcionario estaba un miembro determinante, Gerardo Galeote, que presidía la delegación popular en Europa. En menos de dos años el hermano de Ana Botella se blindó con un sueldo europeo para toda la vida.

Jesús Caldera, el ex ministro de Trabajo y Asuntos Sociales recibe 6.319 euros mensuales por su escaño en la cámara baja, donde redondea su sueldo como vocal de la Diputación Permanente y presidente de una comisión. Cuando era ministro subió el salario mínimo a 600 euros. Cuatro años después, su sueldo es 10 veces superior a esa cifra, que recibe simplemente por no abrir la boca. Caldera no ha presentado ni una sola iniciativa ni ha intervenido en el Congreso desde que comenzó la actual legislatura. Al final, cobrará en 2009 más de 120.000 euros por los servicios prestados.

Manuel Chaves, cobra al año 81.155 euros por ser ministro más una indemnización de 46.000 al año por abandonar la presidencia de Andalucía. O sea, 127.155 euros anuales. Dos sueldos del Estado compatibles sólo para altos cargos. Para los demás españoles está prohibido por ley.

Alfonso Guerra Reina, hijo del ex vicepresidente del Gobierno, Alfonso Guerra. Fue elegido a dedo como asistente del vicepresidente del Parlamento Europeo, el socialista Miguel Ángel Martínez.
Más de 140 millones € al año se van en sueldos de 1.200 recomendados. Con ese dinero se podrían mantener los servicios de una ciudad española de 115.000 habitantes durante un año.

José Bono, entre sueldo y complementos, el presidente del Congreso cobra 13.856 euros al mes: 3.126 por diputado, 3.605 como complemento, 3.915 para gastos de representación y 3.210 de libre disposición. Las dos últimas partidas suman más de 6.000 euros mensuales para comidas, regalos y actos de protocolo. Todo este dinero sin contar las indemnizaciones previstas por ley para sufragar «gastos que sean indispensables para el ejercicio de su función».

Rodrigo Rato, jubilado de oro, tras abandonar el FMI, regresó a España con una pensión vitalicia de 80.000 dólares anuales. Sumados al sueldo de ex ministro, en 2006 percibía 37.070 € mensuales. Un español necesita cotizar al menos 35 años, 15 con la base más alta, para poder cobrar la jubilación máxima de 32.000 euros al año.

Mariano Rajoy, se embolsa: 3.126 por ser diputado, 870 para alojamiento (más que el salario mínimo) y 5.000 como presidente del PP. Con lo que gana cada mes 8.996 € (sin contar otros complementos), con lo cual, una pensionista con cuatro hijos vive durante dos años y medio

Jordi Pujol, cobra 76.800 € al año como ex presidente de Cataluña hasta 2014. Y después una pensión de 57.600 € durante el resto de su vida.
[El ex ministro socialista Javier Solana podría cobrar al menos tres pensiones vitalicias].

Juan José Ibarretxe, ex lehendakari del Gobierno vasco recibe unos 45.000 € al año, la mitad de lo que ingresaba cuando era presidente. Y lo cobrará de por vida, igual que todos los miembros de su ejecutivo. Este tipo de jubilaciones están muy por encima del límite legal para el resto de los españoles, que no pueden cobrar más de 32.000 euros anuales, por mucho que hayan cotizado toda su vida.

Leire Pajín; en 2000 se coronó como la diputada más joven de España. Ocho años después, con 33 de edad, ya tiene derecho a una indemnización de 85.000 € anuales del Estado. Recibe 5.500 € al mes por su trabajo al frente del PSOE, tiene derecho al 80% de su sueldo como ex secretaria de Estado de Cooperación, 103.000 € anuales con todos los complementos, a lo que hay que sumar 3.126 € como senadora.

Salta a la vista que la crisis la tenemos los ciudadanos, no los gobernantes.

Etiquetas:


martes, 9 de noviembre de 2010

Col·laboradors



La Casta (1)

Daniel Montero Bejerano acaba de publicar “La Casta. El increíble chollo de ser político en España”. En este libro se pretende descubrir un poco las entretelas de la clase política española, a la que se presenta como un grupo cerrado y homogéneo en el que los herederos tienen mucho camino recorrido. Son La Casta.
¿Qué futuro tiene un país como España donde las casi 80.000 personas que forman la clase política están envueltas en un velo informativo sobre el despilfarro de sus privilegios? Montero lanza la pregunta al aire para más tarde ofrecer respuestas y datos precisos..

Estos son algunos de los temas que se pueden encontrar en el polémico libro:

Absentismo: no existen datos oficiales sobre la falta al trabajo de los políticos o al menos no se han hecho públicos

Aviones: los diputados pueden utilizar a su antojo con cargo a las arcas del Estado, aviones, trenes o barcos. Disponen de 5 millones € al año para viajes.

Coches, el lujo de muchos dirigentes autonómicos les lleva a sentar sus posaderas en automóviles de más de 100.000€. Gallardón, el alcalde de Madrid, se mueve en un Audi A8 de 591.624 €. Fue contratado en arrendamiento hasta 2011, así que el alcalde gasta 150.000 euros al año del bolsillo de sus ciudadanos para moverse por la ciudad y alrededores. Catorce de los 17 presidentes autonómicos usan Audi. El valenciano Francisco Camps tiene varios a su disposición (esa comunidad dispone de 200 vehículos para sus altos cargos, la mayoría de ellos Volvo S80, de 40.000 €), lo mismo que sucedía con Chaves en Andalucía, cuyo Gobierno cuenta con 234 coches oficiales.

Cargos: hay 8.112 alcaldes, 65.896 concejales, 1.206 parlamentarios autonómicos, 1.031 diputados provinciales, 650 diputados y senadores, 139 responsables de Cabildos y Consejos insulares y 13 consejeros del Valle de Arán. En total tenemos 77.057 altos cargos.

Es tal el Descontrol de fondos públicos en la administración, que en España no hay ni una sola institución que conozca cuántos políticos cobran del Estado. Como tampoco sabemos, cuantos cargos de confianza (o asesores) y por tanto no electos por los ciudadanos, sino elegidos por el dedo (sin límite legal) de nuestros políticos, cobran también unos buenos sueldos a cargo de todos.

Despilfarro: el Congreso gasta cada año 160.000 € en regalos navideños. Por esas fechas 11.000 cargos públicos reciben obsequios, un gasto que suma al año 2.200.000 €.
Entre tanto,
cada español debe a los bancos 566 € por la deuda de los ayuntamientos (sin contar el plan E).

Hacienda: la retención de las nóminas de los diputados y senadores es sólo del 4,5%.

Mariscadas: no hay límite legal para las comidas de representación de los políticos españoles. Tampoco hay fiscalización previa a la hora de comprar jamón, champaña o puros de alta cava.

Horas extras: en 2008 el Gobierno de La Rioja pagó 200.000 euros extras a sus conductores. Realizaron 870.182 kilómetros, unos 2.300 al día, lo suficiente para cruzar tres veces España de este a oeste. Un gasto curioso ya que es la comunidad más pequeña del país y que su población es inferior a la de cualquier ciudad dormitorio de Madrid. El uso de coches oficiales para asuntos particulares es una práctica tan común como sigilosa.

Morosos: los miembros de La Casta invirtieron 66,6 millones € en la celebración de las elecciones general de 2008. De ese dinero, 44 millones fueron prestados por bancos españoles para financiar campañas publicitarias megalómanas. Las mismas entidades que ese año de crisis embargó las casas a 60.000 familias por falta de liquidez. 180.000 personas se quedaron sin techo. Sin embargo, los partidos de La Casta deben a los bancos 144,8 millones € y no pasa nada; para la Casta no se inventaron los embargos.

Secreto: el oscurantismo sobre los gastos llega al absurdo. El Parlamento Europeo cuenta con una Oficina de Lucha Contra el Fraude (OLAF, por su siglas en inglés). Sin embargo, sus informes son confidenciales y su contenido completo sólo es conocido por los parlamentarios. Los votantes pueden saber de las buenas acciones de los políticos, pero sólo La Casta conoce datos sobre el fraude.

Pensión de escándalo, los ex ministros mantienen durante dos años una pensión por cese de 58.000 € anuales, cifra seis veces superior a la pensión media española. En la actualidad, cuatro ex ministros compatibilizan ese dinero con el sueldo de diputado: José Antonio Alonso, Fernández Bermejo, María Antonia Trujillo y Jesús Caldera.

Regalos: no hay una ley concreta sobre los obsequios que pueden aceptar o no los políticos. En EEUU, por ejemplo, pasan al Estado. Aquí nadie tiene obligación de declararlos. Se pueden quedar con ellos. Sin más.

Negocios, sólo el 33% de los diputados del Congreso se dedica en exclusiva a su labor política. El resto engorda sus cuentas corrientes con la participación en empresas privadas, fundaciones y colaboraciones varias. Algunos, como el diputado del PP Miguel Ángel Cortés, aglutinan hasta 12 actividades extraparlamentarias.

Nóminas: los sueldos de los políticos electos, 77.000 miembros de La Casta, (que llenarían un estadio como el del Real Madrid) cuestan a los ciudadanos unos 720 millones € al año, más que el presupuesto anual de toda la red ferroviaria, tres veces superior al dinero dedicado a cuidar el patrimonio nacional y 60 veces más que lo que gasta el país en salud bucodental para jóvenes.

Dietas: Los parlamentarios que no viven en Madrid reciben, además del sueldo, otros 1.823 € al mes por sus supuestos gastos de manutención y alojamiento. Los locales, 870 € para gastos, libres de impuestos. La suma de estos sencillos complementos supera el sueldo de 12 millones de ciudadanos. Además, cobran 150 € por día si salen al extranjero y 120 € por día si viajan por el país.

Sin límites: cada parlamento autonómico, diputación o ayuntamiento, fija el sueldo de sus cargos electos sin límite ni baremo alguno.

Taxis: la comodidad de sus señorías para hacer su trabajo es tal que el Congreso regala a los que no disponen de coche propio una tarjeta personalizada con un saldo de 250 € mensuales para que viajen en taxi por Madrid.

Móviles: los senadores cuentan con 1,7 millones € al año para gastos de teléfono. La Junta de Andalucía mantiene unos 37.000 teléfonos móviles.

Respeto a la Ley: En el ámbito autonómico y municipal, se está creando continuamente sector público; es decir, empresas públicas que son ideales para escapar al control que supone el Derecho Administrativo.

Etiquetas:


lunes, 8 de noviembre de 2010

La Tira



Un aeroport que serveix per enlairar diners públics

Fa poc un dirigent de CiU va fer unes declaracions sobre l’aeroport d’Alguaire, tot i dient, que si es manté l’actual gestió, la despesa econòmica de l’aeroport seria quasi insostenible. Un conseller de la Generalitat va contestar que eren les declaracions d’un carallot. La qual cosa demostra els nervis governamentals sobre aquest tema.

Poc després, al 11 d’octubre, en TV-1 i Tele-5, expliquen que els aeroports de Córdoba, Huesca i Lleida són infrautilitzats, i que l’aeroport privat de Ciudad Real que va funcionar durant dos anys acaba de tancar, perquè presenta un estat de comptes ruïnós. També explicà que AENA considera que un aeroport només és rentable si té una afluència de 1.500.000 viatgers l’any, i que l’aeroport del Prat, ha rebut en els nous mesos d’aquest any 22,5 milions de passatgers.

En la inauguració del aeroport d’Alguaire, al 17 de gener, el conseller Nadal va declarar que “
les instal·lacions que han costat 95 milions d’euros, són una infrastructura que ha de permetre generar activitat econòmica i comercial i per tant riquesa en el territori de Lleida”.
També Gilabert, president de la Diputació va senyalar que “era un dia importantíssim que marcarà un abans i un desprès per Catalunya”. Doncs miri, sí; 95 milions gastats per ben poca cosa.
En la mateixa línia, Ros, alcalde de Lleida, va assenyalar que
“l’aeroport serà una peça clau per reforçar el turisme de muntanya i de neu, així com fomentar viatges de negocis i congressos a Lleida”.
I quins són els resultats? De moment una afluència de prop 40.000 passatgers en 10 mesos; per cert, sabrem algun dia, quants d’aquests passatges han estat subvencionats per l’Ajuntament o la Diputació? (Fa poc, 34 persones del mon veïnal van anar a Frankfurt, pagant el viatge l’Ajuntament, per exemple).
La “generació d’activitat econòmica i comercial” encara l’estem esperant; de moment tenim més de 27.000 aturats a la província.

Què va passar: és que desconeixien els paràmetres de AENA, és que és van equivocar al construir-lo en temps de crisi, o potser és que ha interessat construir-lo malgrat les poques expectatives?
No serà que estem davant un aeroport que està condemnat, a enlairar per sempre, diners públics en vols de fantasia?

Etiquetas:


sábado, 6 de noviembre de 2010

El llapis impertinent

Foment destina 750 mil euros a dos projectes de patrimoni històric lleidatà


Etiquetas:


viernes, 5 de noviembre de 2010

El Confidente

Los funcionarios como cabeza de turco



Hay que recordar que hasta la Constitución de 1812, que es lo mismo que decir, con el Estado absolutista, los oficios públicos se vendían a cambio de una dádiva o impuesto, que contribuía a la financiación del Estado. Es decir los funcionarios, ya sean jueces, alguaciles, escribanos, mayordomos, jardineros, etc, todos eran elegidos por el monarca o su representante, no por su talento ni por sus conocimientos, sino por la generosidad de su dádiva. De lo que nadie puede dudar, es de que este procedimiento favorecía la corrupción, pues el funcionario que había pagado su impuesto por empleo, intentaba recuperar su inversión con creces, ello condujo a instaurar una administración carente de toda ética y que no estaba al servicio de los ciudadanos, sino que sólo estaba al servicio de su señor al propio tiempo que procuraba llenar su bolsillo.

Es a partir de 1812, cuando quedó prohibida la venta de oficios públicos y comenzó la Administración profesional, con funcionarios independientes (al menos esa era la idea), sin vinculación de favor con el poder, para evitar precisamente su instrumentalización política. Unos funcionarios que eran en teoría, algo así como los garantes de un igualitario trato administrativo, de la igualdad de oportunidades, del acatamiento a las normas administrativas y de la libertad económica; no olvidemos que esta Constitución se redacta en un estado burgués y liberal. Es en definitiva, como piensa la burguesía que mejor se van a defender sus intereses, desde una profesionalización del funcionariado; sin ventajas para nadie.

Este concepto persiste pero algunas veces se va degradando por el camino y precisa ser corregido; ahora la prevaricación, el nepotismo y el cohecho, son figuras perseguidas por nuestro código de justicia, si ello se denuncia y llega a demostrarse.

De vez en cuando, siempre sale alguien que haciendo gala de su ignorancia, se molesta en explicarnos que no sabe nada de historia.
Hace poco el dueño de la firma Mango, hizo unas declaraciones pidiendo que se pudieran despedir a los funcionarios públicos. En otras palabras, que sea el poder como en el siglo XVI, cuando la función publica formaba parte de la voluntad del gobernante de turno. El dueño de Mango, por lo visto es incapaz de imaginar: que los mismos funcionarios que hay ahora habría entonces, porque cada vez que cambiara el gobierno, este echaría a todos los funcionarios y pondría a los suyos, por tanto de ahorro poco, pero es que además, podríamos entrar en una rueda de ineficacia y corrupción instituidas, que tendríamos que pagar entre todos. Para poner un ejemplo, se podrían despedir a los jueces a cada cambio de gobierno y cambiarlos por otros nuevos, lo cual mermaría aún más la calidad de la justicia.

El dueño de Mango podía decir las cosas por su nombre; aquí hay mucho funcionario eventual, nombrado a dedo por el gobernante de turno; lo cual prueba que si se pudieran despedir funcionarios, despediría a todos para poner a los suyos. Se da el caso de cierto alcalde (por poner un ejemplo), que después de colocar como eventuales a 400 personas amigas, tuvo la caradura de comentar, que le sobraba un 20% de personal en el ayuntamiento. Es de suponer en buena lógica, que quienes le sobraban eran los que él no había colocado. El dilema está, en decidir si se quiere una Administración al servicio de los ciudadanos, o por el contrario se prefiere una Administración al servicio del gobernante?
Y claro que se pueden comentar estas cosas desde un cierto puesto de relevancia y frente a un micrófono, pero si con ello se tiene algún temor a incomodar al poder, pues mire, mejor callarse. No olvide el dueño de Mango, que la mitad del funcionariado en España son mujeres y pueden dejar de comprar la ropa de su marca.

Etiquetas:


jueves, 4 de noviembre de 2010

Nyaps d’actualitat

No arbres a Pi i Margall



Ens arriba una queixa que porta aquest comentari: “No arbres a Pi i Margall”. A primera vista resulta ser un comentari singular, desprès expliquen que no significa de cap manera, que els veïns del carrer Pi i Margall s’oposin a tenir arbres al seu carrer, sinó que és totalment al contrari.

De fet és un embolic que porta una mica d’història; Veïns del carrer expliquen, que fa anys, quan l’Ajuntament va arranjar el carrer, va plantar vint arbres només en una de les voreres, dels quals només en van arrelar quatre (alguns ja fa temps que els van tallar). Denuncien que a dia d’avui encara no han estat reposats els setze arbres morts, a pesar de que diuen haver telefonat a l’Ajuntament, reclamant que fossin reposats; la resposta sempre va ser la mateixa: No es preocupi que ja prenem nota i seran reposats. ¡Potser no els van enganyar; el que no els van dir, és quan!

Veïns del carrer diuen no explicar-se, com un Ajuntament que diu ser tant ecologista, manté durant anys, setze arbres morts al carrer. Es pregunten si no deuen ser uns ecologistes només “de pancarta”, i demanen al Sr. Alcalde i a la Regidora d’Urbanisme, que prenguin nota per reposar-los aquest hivern, i que si tenen tant problema per a fer-ho, doncs ja els reposaran els veïns pel seu compte; és fàcil: no gaire lluny de Lleida hi ha uns xops joves que es poden trasplantar al carrer Pi i Margall.

Etiquetas:


miércoles, 3 de noviembre de 2010

Des de la meva finestra

Continua el cas Pretoria
 

No sabem que aconseguirà aclarir-nos l’entrellat del cas Pretoria, un assumpte que es va destapar a l’octubre de l’any passat, i que a hores d’ara encara està en fase d’instrucció, en un expedient judicial de 13.500 pagines, que es diu aviat, però que ja costa una mica més de llegir, i fins i tot de memoritzar. Però és que hi ha a més, 16 expedients separats. D’entrada, pels que no som experts en el mon jurídic, ens sembla que a més gran expedient, pot haver més gran confusió.

L’auto judicial imputa a 20 acusats, parla d’uns quants contractes d’adjudicació d’obres i serveis, la qual cosa, ve ratificada ara per l’Intervenció de l’Estat, que acredita contractes il·legals, un informe que ja és a mans de l’Audiencia Nacional, en els que consten a més, converses gravades per la Guardia Civil, en una d’elles, de el ex alcalde Muñoz amb la directora de Serveis Territorials per comentar-li un contracte irregular. Es parla també de una “segona via” de la trama, que no s’acaba de concretar i no sabem per tant fins on arriba.

El ex alcalde de Santa Coloma, Bertomeu Muñoz, va insistir defensar mitjançant el seu advocat, la legalitat dels expedients aprovats mentre ell era alcalde, així com els que es van aprovar quan era alcaldessa la seva predecessora, Manuela de Madre, actualment vicepresidenta del PSC, malgrat que ara, l’Intervenció de l’Estat diu una cosa ben diferent.

Abans Luigi, el ex diputat socialista de qui diuen va ser el cervell de la trama, havia tingut contractes també a L’Hospitalet (Corbacho ho va reconèixer), a Sant Andreu de Llavaneres, Badalona, Cornellà i Lleida. A tot això, el ex alcalde de Santa Coloma, assegura que Luigi ja entrava en l’Ajuntament com si estigues a casa seva, quan era alcaldessa Manuela de Madre. En quan es va destapar l’assumpte, un diari va publicar: “El cas Pretoria es remunta a l’any 2000, quan era alcaldessa Manuela de Madre. La trama de corrupció urbanística destapada aquesta setmana a Catalunya, és com una enredada madeixa que, segons passen els dies, s’atansa cada cop més als alts càrrecs del partit socialista”.
A aquesta tesi s’afegeix el ex alcalde Bartomeu Muñoz, qui afirma que Luigi ja invertia a Santa Coloma abans de que ell fos alcalde. Diu que Luigi ja estava en el projecte “Cubics” (un dels que consten en l’expedient) quan ell encara no era alcalde.

El que recordem, és a la predecessora de Muñoz, Manuela de Madre, en una entrevista amb llagrimeig (diuen els de Santa Coloma que és el seu estil en cas de dificultats), dient que s’havia assabentat de la detenció dels seus companys de partit i “que va voler anar al jutge per aclarir-li algunes coses”, en tot cas i pel que sabem, no ho va fer. Bé, encara està a temps, hi pot anar avui mateix, o demà.

En tot cas, no sabem perquè se li va posar el nom de Pretoria, ja que és el nom d’una ciutat situada en la part nord de Sudáfrica, on s’ubica el Poder Executiu. Té algun significat o paral·lelisme de fons, aquesta particularitat amb el cas judicial?

Etiquetas:


martes, 2 de noviembre de 2010

Des de la meva finestra

Eleccions de moció de confiança als Estats Units
  


Avui és “el primer dimarts” de novembre on sempre es situen les eleccions nord americanes. Són les primers comicis als que s’enfronta Obama des de que va estar elegit president.
L’elecció parcial dels 425 escons de la Camera de Representants y 37 senadors es presenta difícil pel partit “demòcrata” que pot arribar a perdre la majoria en alguna de les dues cameres, amb el que donarien poder al partit “republicà”, per bloquejar les reformes promeses per Obama. Tampoc seria res de l’altre mon, ja que històricament, els presidents sempre han perdut escons en la Camera de Representats, en les eleccions a meitat de legislatura.

Per la mentalitat d’un europeu, pot ser difícil d’entendre que hi hagi sempre unes eleccions a meitat de legislatura; de fet són sense cap mena de dubte, com una moció de confiança normalitzada, que poden ratificar la confiança que li van donar al president, o posar de manifest els descontents si és que n’hi ha. Per explicar-ho d’una manera prou gràfica, podríem dir que les eleccions presidencials són cada quatre anys, però les eleccions de poder són cada dos.

El que crida molt l’atenció (i més en època de crisi), és que la campanya electoral de tots dos partits superi la xifra record dels 3.000 milions de dòlars (2.150 milions d’euros). Es tracta d’una xifra escandalosa que tindria de poder moure la consciència dels votants.
Aquesta despesa tant elevada i tindria de ser fortament protestada i castigada en les urnes per no tenir cap utilitat social, en un país on dels 310 milions d’habitants, n’hi ha 43,6 milions (un 14%) que viuen en la pobresa. Potser sí, que es tindria de demanar massivament una fixació per llei de despesa electoral màxima, ja sigui pagada pel partit o per les empreses (cosa que està permesa als estats units).

Tampoc seria cap mala idea de traslladar el debat de fixació de despeses electorals al nostre país, on també resulten ser molt elevades, i mai acabem de saber si qui les paga, són els partits o són algunes empreses amigues, i qui sap sinó beneficiades pel poder.
De la mateixa manera, també seria molt desitjable, adoptar aquí les eleccions a meitat de legislatura per llei.

Etiquetas:


lunes, 1 de noviembre de 2010

Col·laboradors

¿Será posible?



Con esta frase acabó la conversación que tuve hace poco con una conocida: "Esto tiene que reventar por algún lado".

Se celebra en Lleida una feria de entidades solidarias, de nombre, "Solidárium". Allí me encontré ayer con una conocida, en un stand de una "ONG" local dedicada a la atención de inmigrantes. Esta persona me confesó que está quemada con el tema porque hay muchísimo fraude y muchísima picaresca por parte de muchos inmigrantes a la hora de abusar y saquear los servicios sociales públicos y, sobre todo, muchísima irresponsabilidad por parte de los responsables de esos servicios sociales públicos a la hora de controlar la entrega de subsidios y pagos. Me lo explicó con un ejemplo reciente de un caso que ella lleva personalmente:

"Mi ONG se dedica a formar laboralmente a mujeres inmigrantes, a asesorar, acompañar a los inmigrantes a los servicios sociales públicos para recabar recursos y subsidios. Llevo el caso de una familia marroquí, un matrimonio con tres niños de 6, 7 y 8 años. El hombre lleva 3 años sin trabajar. Ella no trabaja, salvo esporádicas y "negros" trabajos domiciliarios. Todo lo que vas a oír, está comprobado personalmente por mí.

Hace unos días le ofrecemos a ella un trabajo legal, asegurada en la Seguridad Social, 1.000 euros limpios al mes, por cinco horas en las tardes para acompañar a una mujer anciana y sola adinerada. El trabajo sólo consiste en hacerle compañía y acompañarla a pasear. La respuesta de la marroquí fue ésta: “No, no lo quiero, porque ya tengo la seguridad social y los medicamentos gratis, y porque perderíamos ayudas y subsidios de la Generalidad de Cataluña y del ayuntamiento; si es en negro, sí que lo quiero, pero en blanco, no”.

Mi indignación subió a límites desconocidos porque, primero, ¿cómo es posible que cinco personas sin trabajo y sin cotizar tengan los medicamentos gratis si eso sólo lo tienen los jubilados españoles?
Además, te voy a relatar, qué es lo que recibe esta familia: él cobra 500 euros de la Generalidad de “paga social" mensual desde hace año y medio (cuando dejó de cobrar el paro y el subsidio de los 420 euros del INEM).
Cobran 750 euros mensuales a cambio de escolarizar a los niños, los niños tienen la plaza escolar gratis (lógico, pues es un colegio público, pero no hay que olvidar que eso cuesta una pasta a la Administración) y ¡comen los tres niños en el colegio! pudiendo ir a comer a casa porque sus papás no trabajan y porque el colegio está a 100 metros de su hogar; el coste mensual de las tres plazas de comedor para la Generalidad son 900 euros mensuales, 300 euros por niño.

El ayuntamiento les paga 450 euros mensuales para el alquiler del piso. Por cierto, el matrimonio tiene coche propio y ordenador e internet en casa (el ayuntamiento les paga mensualmente la factura de internet).
El ayuntamiento les da 400 euros mensuales (en una tarjeta) para ser canjeados por comida en los supermercados Plus.

El ayuntamiento les paga las facturas mensuales de calefacción (gas, 150 euros mensuales de media), luz y agua. Los niños han gozado de gratuidad total en plaza y comedor en los parvularios municipales mientras eran infantes. Los niños han tenido gratis todos los enseres y alimentos infantiles hasta los 3 años (papillas, pañales, carrito-bebé...)

Amigo, saca la calculadora y suma lo que reciben estas gentes en dinero, en especie y lo que cuestan cada mes en gasto público. La ruina.

Todo lo que te he narrado lo sé a ciencia cierta porque yo llevo, en parte, la atención a esta familia (y a muchas otras, demasiadas). Sólo te digo una cosa para acabar: esto tiene que reventar, esto es insostenible.
Entiendo perfectamente que la Generalidad y el ayuntamiento estén en la bancarrota, aunque nos lo ocultan ¿Te has enterado que han cerrados UVIs en el Hospital Arnau y han cerrado plantas de hospitalización como la de Nefrología porque no hay dinero?"

Etiquetas:


This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Suscribirse a Entradas [Atom]